Marc Coucke niet langer grootste aandeelhouder Fagron
Foto: BELGA

Goldman Sachs stoot Marc Coucke van de troon als grootste aandeelhouder van Fagron. De toeleverancier aan apotheken moet door de aanhoudende problemen in de VS overigens een afdeling sluiten.

Dat heeft de toeleverancier aan apotheken dinsdag bekendgemaakt naar aanleiding van de publicatie van de omzet over het eerste kwartaal.

Goldman Sachs heeft laten weten dat het op 4 april 6,48 procent van Fagron in handen heeft. Daarmee is de Amerikaanse bank meteen de grootste aandeelhouder. Marc Coucke heeft via Alychlo NV momenteel nog 5,32 procent van de aandelen in handen, is daarmee nog de op één na grootste aandeelhouder. Geen enkele andere persoon of bedrijf heeft meer dan 5 procent van de onderneming in handen.

Sluiting

Fagron liet vandaag ook weten dat het de Amerikaanse afdeling Bellevue Pharmacy sluit. Door een aanpassing van de vergoedingsregeling voor niet-steriele bereidingen in de VS was het bedrijf verlieslatend geworden. De divisie wordt daarom gesloten. De productie van niet-steriele bereidingen bij Bellevue is in maart gestopt, en het merendeel van de medewerkers afgevloeid.

De sluiting van Bellevue Pharmacy is tekenend voor de problemen die Fagron heeft in de VS. Het bedrijf mispakte zich er aan tegenvallende overnames, waardoor de beurskoers helemaal onderuit ging. Daardoor moest het een private en publieke kapitaalverhoging van 220 miljoen euro uitvoeren. Een van de private investeerders is miljardair Marc Coucke, die het bedrijf onder de naam Arseus vroeger nog helemaal onder de vleugels van Omega Pharma had.

De sluiting komt niet onverwacht. Enkele investeerders hadden als eis voor de kapitaalverhoging gesteld dat Fagron Bellevue Pharmacy moest verkopen of sluiten. Uiteindelijk is het dus dat laatste geworden.

Omzet stabiel

Uit de update van Fagron blijkt dat de omzet van de voortgezette activiteiten in het eerste kwartaal 103,6 miljoen euro bedroeg, een minieme stijging met 0,9 procent.