Mazelenman wijst je de weg!
Foto: Vlaamse Overheid
Voorkomen is beter dan genezen. In het geval van mazelen geldt echter enkel: voorkomen is beter. De Vlaamse overheid focust daarom tijdens de Europese vaccinatieweek op deze ziekte, vooral bij mensen uit de leeftijdscategorie 20 tot 45, want de kans dat zij niet (voldoende) gevaccineerd werden, is vrij groot. Om de campagne in goede banen te leiden, krijg je via www.vaccinatieweek.be niet enkel heel wat nuttige informatie, maar maak je meteen ook kennis met de Mazelenman, een ongelukkige dertiger die je via een interactief filmpje laat ontdekken of je er al dan niet goed aan doet een inhaalvaccinatie te laten zetten.

Mocht je niet meteen toegang hebben tot het internet, maar wil je toch weten of jij een afspraak moet maken bij de dokter, gaan we hier ook al even door het stappenplan. Vergeet niet dat het vaccin tegen mazelen tot eind 2016 gratis is voor volwassenen. Huisartsen en arbeidsgeneeskundige diensten kunnen ze gratis bestellen via Vaccinnet, het bestel- en registratiesysteem van de Vlaamse overheid. Het is Vlaanderens intentie om de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie te helpen verwezenlijken: mazelen de wereld uit helpen.

Ben je jonger dan 20? Dan hoef je niet meteen voor de mazelen te vrezen, maar toch loont het de moeite om eens na te gaan of je wel twee keer gevaccineerd bent. Je kunt dat online checken via de Patient HealthViewer, de toepassing van de mutualiteiten die je toelaat je vaccinatiegegevens te raadplegen. Toch geen informatie gevonden? Bel dan toch maar eens met je huisarts, of vraag het aan je ouders.

Ben je tussen 20 en 45? In de fleur van je leven! En toch loop net jij een verhoogd risico op mazelen. Hoe dat komt? Je bent wellicht niet twee keer gevaccineerd in je kindertijd. Bovendien is de kans groot dat jij, net als vele anderen jonger dan 45, die vervelende ziekte nog niet hebt gehad. Wat kun je doen? Een simpel vaccin kan je heel wat leed besparen.

Een vaccin gehad? Dat is goed, maar met twee vaccins ben je pas helemaal beschermd voor het leven. Toch maar oppassen: mazelen kan zorgen voor complicaties als long- of hersenvliesontsteking. Een op de duizend zieken sterft er zelfs aan.

Ben je ouder dan 45? Ja, dan heb je als kind hoogstwaarschijnlijk de mazelen doorgemaakt.

Gevaccineerd of niet? Kijk het na!

Je weet niet of je al dan niet gevaccineerd bent? Kijk dan even op je vaccinatiekaart of vraag het aan je huisarts. Als je er nog geen twee gekregen hebt, dan laat je je best vaccineren, zeker wanneer je soms reist. Mazelen zijn nog niet overal verdwenen.