“Opvolgen van vaccinaties is belangrijk.”
Foto: Corbis
Mazelen? Die ziekte is toch de wereld uit? Niet helemaal. Nog elk jaar worden er mensen ziek, meestal volwassenen tussen 20 en 45 jaar die niet voldoende gevaccineerd werden en hun tweede vaccinatie gemist hebben. Mensen hebben er nochtans alle baat bij om zich twee keer te laten vaccineren, want het voorkomt toch heel veel leed.

Huisartsen kunnen het vaccin gratis bestellen via Vaccinnet, het bestel- en registratiesysteem van de Vlaamse overheid. Ook Dr. Maurice Coelis uit Maldegem heeft al een campagneposter in zijn wachtkamer opgehangen. “Een mooi initiatief’”, zegt hij, “al heb ik zelf nog maar heel weinig mensen met mazelen meer op consultatie gehad."

Dr. Coelis is een dokter met ervaring. Al sinds 1975 helpt hij klein en groot, met de meest uiteenlopende aandoeningen of ziektebeelden. “Toen ik pas begon, kreeg ik nog wel eens kinderen met mazelen te zien”, zegt hij, “maar veel kon ik daar niet aan doen. Symptomatisch behandelen, ervoor zorgen dat de koorts verdween, zulke dingen. Ik vind die vaccinatieweek een erg goed initiatief, omdat ik toch soms de indruk heb dat de vaccinatie niet steeds met evenveel aandacht gevolgd wordt. Mensen durven dat al eens te vergeten. Ik heb hetzelfde gezien met kinkhoest. Als de immuniteit niet optimaal is, dan komen daar wel eens problemen van. En natuurlijke immuniteit is er evenmin.”

U heeft sinds 1980 geen gevallen meer gehad, maar toch komen er elk jaar wel een paar gevallen voor.

Dr. Coelis: “Ja, dat kan, maar het betreft toch meer oudere mensen die niet voldoende gevaccineerd werden, omdat mazelen toch nog steeds geassocieerd wordt met een ‘kinderziekte’. Het zou kunnen dat dokters er soms over kijken. In mijn jonge doktersjaren zag mazelen eruit zoals het in de literatuur beschreven stond, met de Koplikse spots en de maculeuze huiduitslag. Het enige wat we toen konden doen, was symptomatisch behandelen: de koorts bestrijden, voldoende drinken en bij complicaties of verwikkelingen zorgen voor aangepast medicatie.”

U raadt mensen ook aan om zich te laten vaccineren.

Dr. Coelis:  “Ja, natuurlijk. Ik heb de campagneposter al in mijn wachtkamer opgehangen; Ik ben dus mee (lacht).”