Nadat vanochtend al een overzetboot was vertrokken vanop het Griekse eiland Lesbos richting Turkije, heeft nu ook een tweede boot de tocht voltooid. In totaal zijn er vandaag zo'n 120 vluchtelingen teruggestuurd. Drie activisten moesten vanochtend door de kustwacht uit het water gehaald worden omdat ze de operatie probeerden te beletten.

Vanochtend vroeg vertrokken 44 Pakistanen met een boot vanuit de haven van Mytilini. Later op de dag vertrok een tweede boot, deze keer met 79  vluchtelingen aan boord, voornamelijk afkomstig uit Egypte, Afghanistan en Irak. Het ging om bijna allemaal mannen.

Het gaat nog maar om de tweede terugkeeroperatie sinds maandag. Toen werd een eerste groep van 202 vluchtelingen, vooral uit Pakistan en Afghanistan, teruggestuurd naar Turkije.

Activisten in het water

Drie activisten sprongen voor het vertrek van de eerste overzetboot in het water en probeerden naar het schip te zwemmen om zich aan de ketting van het anker vast te hangen in een poging het vertrek tegen te houden. De Griekse kustwacht kwam ter plaatse en haalde hen uit het water.

De Europees-Turkse deal houdt in dat Turkije alle vluchtelingen terugneemt die op een illegale manier naar Griekenland komen. In ruil hervestigt de Europese Unie Syrische vluchtelingen die in de Turkse kampen zitten. In totaal zijn nu ongeveer 325 mensen teruggestuurd.

Europa beloofde Ankara ook meer hulpgeld, de opening van een nieuw hoofdstuk in de toetredingsgesprekken met de EU en een versoepeling van de visaverplichtingen voor Turken die naar Europa reizen. De Turkse president Erdogan waarschuwde de EU gisteren nog om vooral ook die laatste belofte na te komen, ‘anders voert Turkije het akkoord niet uit’.