Samuel Sanchez heeft de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Spanjaard van BMC bleef na een afdaling de favorieten nipt voor. Een ijzersterke Wellens zat in de vlucht van de dag maar werd op twee kilometer van de aankomst ingerekend. Wilco Kelderman (Team LottoNL-Jumbo) neemt de leiderstrui van Mikel Landa (Team Sky) over.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

De vierde etappe van de Ronde van het Baskenland was, na een iets minder zware derde, opnieuw stevig. Op het programma stond een rit van 165 kilometer tussen Lesaka en Orio. Onderweg moesten de renners maar liefst zes beklimmingen overwinnen met als eerste klip de Alto de Jaizkibel en als toetje de Alto de Aia. In tegenstelling tot vorig jaar lag de aankomst niet op de Alto de Aia maar moesten de renners nog een afdaling afwerken.

Bedrijvige Tim Wellens

De zon van gisteren, was vandaag alweer verdwenen en maakte opnieuw plaats voor regen. Aanvankelijk was er weinig beweging in het peloton. Maar na iets meer dan een uur koers ontstond dan toch een eerste kopgroep van 13 renners met onder andere Tim Wellens (Lotto-Soudal) en Gianluca Brambilla (Etixx Quick-Step). De samenstelling van die kopgroep veranderde in het daaropvolgende uur echter voortdurend. Uiteindelijk bleven er zes renners over: Mate (Cofidis), Vicioso (Katjoesja), Verona (Etixx Quick-Step), Petilli (Lampre), Wellens (Lotto Soudal) en Riblon (AG2R).

In het peloton zette Team Sky, van leider Landa, zich op de derde beklimming van de dag op kop. Maar veel veranderde dat niet, de koplopers liepen zelfs wat uit. Op de vierde beklimming testte Wellens al kort even zijn benen, maar kon niet echt afstand nemen. Het peloton liet verder rustig begaan tot de voorlaatste helling. Daar versnelden Warren Barguil (Giant-Alpecin) en Roman Kreuziger (Tinkoff), al werden die snel ingerekend. De voorsprong van de kopgroep bovenaan bedroeg nog maar een minuut.

Spektakel op slotklim

De kopgroep begon de verschrikkelijk steile Alto de Aia met ongeveer een minuut voorsprong. Op de slotklim lieten Wellens en Verona hun medevluchters ter plaatse. Met stukken tot 28% stonden de renners bij momenten bijna stil. Verona had aan het begin van de afdaling een kleine voorsprong op Wellens die intussen het gezelschap had gekregen van Contador, Quintana en Henao. Leider Landa moest passen.

In de natte afdaling reden de favorieten op reserve. Wellens en Mate gingen wel op zoek naar Verona en slaagden in hun opzet. In de achtergrond was leider Landa de grote afwezige. Op twee kilometer van de aankomst werden de koplopers echter ingehaald. Het uitgedunde peloton dook met een razende vaart de laatste kilometer in. Daar ontsnapte Sanchez en bleef uiteindelijk nipt uit de greep van het peloton favorieten.

Wellens op zucht van zege in Baskenland, Sanchez blijft nipt uit de greep van de favorieten

 

 

Uitslag

1. Samuel Sanchez (Spa/BMC) de 165km in 4u13:12 (gem. 39,1km/u)

2. Rui Costa (Por/LAM) op 0:00

3. Warren Barguil (Fra/TGA) 0:00

4. Alexis Vuillermoz (Fra/ALM) 0:00

5. Sergio Henao (Col/SKY) 0:00

6. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:00

7. Alberto Contador (Spa/TNK) 0:00

8. Wilco Kelderman (Ned/TLJ) 0:00

9. Lawson Craddock (VSt/CPT) 0:00

10. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 0:00

Algemeen klassement

1. Wilco Kelderman (Ned/TLJ) de 676,7km in 17u52:48 (gem. 37,85km/u)

2. Sergio Henao (Col/SKY) op 0:04

3. Mikel Landa (Spa/SKY) 0:07

4. Samuel Sanchez (Spa/BMC) 0:08

5. Alberto Contador (Spa/TNK) 0:10

6. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:12

7. Rui Costa (Por/LAM) 0:14

8. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:14

9. Robert Gesink (Ned/TLJ) 0:14

10. Sébastien Reichenbach (Zwi/FDJ) 0:14

11. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 0:14 *** 12. Louis Vervaeke (Bel/LTS) 0:14

13. Lawson Craddock (VSt/CPT) 0:21

14. Warren Barguil (Fra/TGA) 0:25

15. Arnold Jeannesson (Fra/COF) 0:25

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement hier