‘Mars tegen de Angst’ gaat door op zondag 17 april
Foto: BELGA

Er komt dan toch een mars door Brussel tegen terrorisme en haat. De ‘Mars tegen de Angst’, zoals de initiatiefnemers die gedoopt hadden, stond aanvankelijk gepland voor 27 maart. Toen werd ze afgelast na een oproep van minister Jambon (N-VA) en burgemeester Mayeur (PS), die de mars op dat moment geen goed idee vonden.

De ‘Mars tegen de Angst’ is een initiatief van een groep burgers, waaronder woordvoerder Emmanuel Foulon. Ze zullen op zondag 17 april om 14 uur verzamelen aan het Noordstation in Brussel, maar over de rest van het parcours is nog geen duidelijkheid.

Het burgerinitiatief roept op om een mars te houden ‘tegen terreur en haat en voor een solidaire samenleving’. ‘De Belgen voelen de nood om zich te groeperen en een eenheid te vormen om vooruit te kunnen. We willen zo een signaal van solidariteit sturen naar de slachtoffers van de aanslagen en iedereen die hen geholpen heeft. Zij verdienen een ereplaats en krijgen die ook, aan de kop van de mars. We krijgen op deze manier ook de kans om de gruweldaden te veroordelen en onze afkeer van terreur te tonen’, zegt Foulon. ‘Wij hebben het recht om veilig te leven, te wonen en te werken. We moeten hier lessen uit trekken.’

Veiligheid

De mars stond eerst gepland op 27 maart, maar een dag ervoor riepen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur op om geen optocht door Brussel te houden. De veiligheid kon niet gegarandeerd worden, klonk het toen. De organisatoren stemden in om het gebeuren uit te stellen.

Wat er die zondag wel kwam, was de veelbesproken mars van 450 hooligans. Die liep zwaar uit de hand in Brussel, waarna het tot relletjes kwam met de politie.