Camerons vader jarenlang aan het hoofd van offshorebedrijf op Bahama's
David Cameron, Brits premier. Foto: rr

Ian Cameron, de vader van de Britse premier, heeft een offshorebedrijf gerund op de Bahama's dat jarenlang het kapitaal van de rijkste Britse families beheerde.

Uit de gelekte data van Panama Papers blijkt dat enkele prominente figuren zoals de IJslandse premier, Sigmundur David Gunnlaugsson, en voetbalster Lionel Messi geld hebben versluisd naar zogenaamde palmboomparadijzen, waardoor ze geen belastingen moeten betalen op die bedragen in eigen land. Ook de vader van de huidige Britse eerste minister, David Cameron, heeft jarenlang een offshorebedrijf gerund op de Bahama's.

Bisschop in dienst

Als directeur van het investeringsfonds Blairmore Holdings Inc wist Ian Cameron de Britse belastingdiensten meer dan 30 jaar te ontwijken. De vader van Cameron beheerde de rekeningen van de rijkste Britse families, waar tientallen miljoenen ponden op stonden. Onder andere Leopold Joseph, een private bank die gebruikt werd door de Rolling Stones, en Isidore Kerman, een adviseur van Robert Maxwell, die ooit de restaurantketen West End uitbaatte, waren er vaste klant.

Bij Blairmore Holdings Inc werden elk jaar tot 50 mensen tewerkgesteld. Zij moesten de papieren ondertekenen en de rol van penningmeester en secretaris vervullen. De opvallendste figuur die ooit voor Ian Camerons offshorebedrijf werkte, is Solomon Humes, een bisschop die verschillende rollen op zich nam binnen het bedrijf midden de jaren negentig.

Aandelen aan toonder

Tegelijkertijd werkte het bedrijf met aandelen aan toonder, waarbij de naam van de houder niet in de registers van de onderneming wordt vermeld. Aandelen aan toonder zijn legaal maar worden al jarenlang niet meer gebruikt door de meerderheid van de zakenlui omdat aandelen zonder een expliciete eigenaar de deur wagenwijd openzetten voor diefstal en misbruik. De papieren werden dan ook zorgvuldig bewaard in een kluis op de Bahama's.

Toen in 2005 werd beslist dat aandelen aan toonder te riskant waren geworden, werd de beslissing om over te stappen naar het traditionele aandelensysteem niet op de Bahama's maar in Londen genomen. Dat blijkt uit e-mailverkeer tussen Blairmore en Mossack Fonseca.

In 2012 verhuisde Blairmore Holdings Inc naar Ierland, waar het onder het normale Europese belastingsysteem valt. Anno 2016 beheert het bedrijf nog zo’n 21 miljoen euro.