Medewerker Crisiscentrum: ‘Israël? U bedoelt Palestina?’
Archiefbeeld: dit is niet de man uit het artikel. Foto: rr

Joods Actueel heeft een geluidsfragment gepubliceerd waarin een medewerker van het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken opmerkelijke uitspraken doet. Een Joodse man vraagt hem meer info over het repatriëren van een slachtoffer naar Israël, waarna de medewerker ostentatief Palestina blijft gebruiken als naam van het land. ‘Dit is onaanvaardbaar’, zegt woordvoerder Peter Mertens.

Bij de aanslagen van dinsdag 22 maart in de luchthaven van Zaventem raakten heel wat buitenlanders gewond, waaronder enkele mensen uit Israël. De autoriteiten in hun land van herkomst willen hen zo snel mogelijk repatriëren.

Hoe dat dan precies moet verlopen en welk attest daarvoor nodig is, vroeg een medewerker van het Joods coördinatiecentrum in Antwerpen zich af. Daarom belde hij naar 1771, het nummer van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Zakharia

Daar kreeg hij een man aan de lijn die zich voorstelde als Zakharia. Opvallend tijdens het gesprek is dat de medewerker van het Crisiscentrum in heel het gesprek tussen beide heren ‘Palestina’ blijft zeggen, terwijl de Joodse man het over Israël blijft hebben. ‘Kent u Israël wel, meneer’, vraagt hij de medewerker. Waarop Zakharia nogal laconiek antwoordt. ‘Ik weet dat er Joden naar Palestina zijn getrokken en het land daar bezetten.’

‘Onaanvaardbaar’

‘We betreuren dit voorval ten zeerste’, zegt woordvoerder Peter Mertens van het Crisiscentrum. ‘We distantiëren ons ook van die uitspraken. Dit druist volledig in tegen de waarden waar wij voor staan. We hebben aan IPG (de firma waarmee het Crisiscentrum een contract heeft voor crisiscommunicatie, nvdr) gevraagd stappen te ondernemen tegen de betrokken werknemer. Dit mag niet meer gebeuren.’

Het IPG liet donderdagmiddag weten dat de medewerker meteen ontslagen werd. 'Gezien de ernst van de feiten is de samenwerking met de betrokken medewerker onmiddellijk beëindigd. IPG wenst zich te verontschuldigen tegenover alle personen die aanstoot hebben kunnen nemen aan het optreden van haar ex-medewerker', klinkt het in een persbericht.