Geen kandidaten voor sociale verkiezingen bij Accent Jobs
Foto: BELGA

In het West-Vlaamse interimbedrijf Accent Jobs is geen enkele kandidaat opgedoken voor de sociale verkiezingen in mei. Dat bevestigt het bedrijf.

Het bedrijf zorgde vorige maand voor heel wat commotie, nadat bekendraakte dat het alle werknemers een extra dag vakantie en een smartphone had beloofd als het géén verkiezingen moet organiseren en geen ondernemingsraad moet oprichten.

Door de berichten stuurde minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de sociale inspectie af op het bedrijf. Die stelde vast dat Accent Jobs de wettelijke verplichtingen over de sociale verkiezingen naleeft, maar Accent gaf haar werknemers wel de indruk zo’n verkiezingen te ontmoedigen.

De bedrijfsleiding krijgt nu toch haar zin. Niemand heeft zich kandidaat gesteld om vakbondsafgevaardigde te worden, tot spijt van de vakbonden. ‘Het personeel is zelfs bang om met ons te praten’, aldus de bonden in Het Laatste Nieuws.

Accent Jobs benadrukt dat het alle wettelijke procedures rond de organisatie van de sociale verkiezingen heeft gerespecteerd en dat medewerkers de kans hebben gekregen om zich kandidaat te stellen. 'Het vrijgekomen budget dat voorzien was voor de sociale verkiezingen zullen we investeren in onze digitale strategie en onze medewerkers. Dit onder de vorm van een smartphone en een dag verlof.'

In het bedrijf heerst een sterke prestatiecultuur. Wie zijn targets haalt, wordt stevig beloond. Dat maakt ook dat het verloop hoog ligt. Bij Accent Jobs werken zo’n 1.500 mensen, de interimkantoren inbegrepen. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren. Maar als er geen kandidaten zijn, kan er geen ondernemingsraad komen.