Bomen, bloemen en planten herkennen met je smartphone
Foto: mvdv
Je hoeft voortaan geen afgestudeerd botanicus meer te zijn om alle bloemen en planten uit elkaar te houden. Met PlantNet kom je al een heel eind: gewoon met je smartphone even een fotootje maken en de app vertelt je – meestal toch – om welke soort het gaat.

Een Yucca elephantipes (palmlelie), Draceana (drakenbloedboom), Musa (bananenplant) en – met grote waarschijnlijkheid – Phalaenopsis orchidee. Dat zijn de bloemen en planten bij mij thuis die PlantNet vrij eenvoudig wist te herkennen. Bij enkele andere soorten ging de app de mist in, maar toch, geen onaardige score.

‘Face recognition’ voor flora

PlantNet herkent foto’s van bloemen, bladeren, boomschors en ook fruit zoals face recognition-software gezichten identificeert: aan de vorm en een aantal unieke eigenschappen, zoals in dit geval de nervatuur (het geheel van nerven en bladaders), het bladoppervlak en de kleur. De foto’s die je maakt worden geüpload naar een server en vervolgens vergeleken met de afbeeldingen in de PlantNet-database.

Om de kans op een match te vergroten is het belangrijk dat je je onderwerp isoleert. Fotografeer dus uitsluitend de bloem of het blad en niet ook de vaas en de poes die ernaast ligt, en vermijd storende elementen op de achtergrond. Onthoud ook: hoe meer foto’s (maximaal vijf), hoe groter de kans op herkenning. Elke geïdentificeerde foto die je doorseint maakt de database van PlantNet weer een stukje betrouwbaarder. De ontwikkelaars van de app roepen daarom op om ook zoveel mogelijk foto’s te uploaden van bloemen en planten die je wél al kent, en die vervolgens zelf even te benoemen. Als iedereen daar gehoor aan geeft zal PlantNet zich uiteindelijk nauwelijks nog vergissen.

De app met de groene vingers is gratis beschikbaar voor Android en iOS.