Base overschreed stralingsnormen na aanslagen
Vlak na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem neemt Ketevan Kardava deze iconische foto. Foto: KETEVAN KARDAVA/aFP

Operator Base heeft dinsdag na de aanslagen de stralingsnormen overschreden zodat zo veel mogelijk klanten zouden kunnen blijven gebruikmaken van het netwerk. Dat staat donderdag in De Tijd en L’Echo.

‘Base heeft de norm na het crisisberaad bewust laten varen rond Zaventem en Maalbeek’, zegt woordvoerder François Bailly. ‘Daardoor hebben we onze capaciteit met 30 procent kunnen opdrijven.’

Meteen na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek botste het gsm-netwerk snel op zijn limieten. Proximus en Mobistar zagen het aantal gesprekken verdubbelen, Telenet zag op piekmomenten zelfs een verdrievoudiging. Het netwerk was niet voorzien op die plotse toename en raakte bij momenten verzadigd. Zelfs het telefoonnummer van het Crisiscentrum bleef even onbereikbaar, totdat het van de telecomoperatoren prioriteit kreeg.

Het duurde nog tot laat in de namiddag voordat mobiel telefoneren zonder problemen verliep. Dat het gsm-verkeer zou hebben platgelegen, willen de operatoren echter niet gezegd hebben.

Het kabinet van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) dringt aan op een grondige evaluatie van wat er dinsdag fout liep. ‘We gaan deze dag grondig evalueren en kijken wat er in de toekomst beter kan,’ zei woordvoerder Tom Meulenbergs aan De Standaard. ‘Maar volgens technici en experts zijn dit soort pieken moeilijk op te vangen: de capaciteit van het netwerk is wat ze is en bovendien vormen de strenge Brusselse stralingsnormen een drempel.’