Het is nog onduidelijk of Salah Abdeslam en zijn kompanen een nieuwe aanslag aan het voorbereiden waren, verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw op een persconferentie met de de procureur van Parijs François Molins. Die verdedigde zijn uitspraken over Abdeslams verhoor.

Of Salah Abdeslam een nieuw aanslag aan het voorbereiden was, zoals vicepremier Didiers Reynders suggereerde, is volgens Van Leeuw nog onduidelijk. 'Het feit dat we gestoot zijn op buitenlandse strijders die gewapend waren met zware oorlogswapens is natuurlijk reden tot bezorgdheid', zegt hij. 'Het is duidelijk dat die hier niet waren voor een picknick. Of ze ook aanslagen planden of voorbereidden, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen. Een terrorisme-onderzoek zoals dit is een grote puzzel. De voorbije dagen zijn een aantal stukjes op hun plaats gelegd maar er blijven er nog veel over. Of Salah Abdeslam een sleutelfiguur was in de aanslagen in Parijs, of binnen IS in Europa, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen.'

Klacht

De Franse procureur François Molins zei dat hij 'sereen' blijft nadat Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, een klacht tegen hem aankondigde wegens schending van het geheim van het onderzoek. Molins zei zaterdag tegenover de Franse pers, tot groot ongenoegen van Mary, dat Salah Abdeslam had verklaard dat hij zich op 13 november moest opblazen in het Stade de France, maar dat hij teruggekrabbeld was. 

'We werken aan een gemeenschappelijk dossier en we hebben de mogelijkheid om ons uit te drukken volgens onze eigen procedures', verdedigt Molins zich. 'Dat is legaal in Frankrijk.' Volgens hem waren zijn uitspraken over het eerste verhoor van Salah Abdeslam dus gerechtvaardigd.  'De procureur mag objectieve elementen bekendmaken', stelt hij.

Uitlevering

Zijn uitlevering aan Frankrijk hangt van verschillende factoren af, klonk het nog. Maar het doel is binnen drie maanden.

'We hebben tegen Salah Abdeslam een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven, het is nu aan het Belgische gerecht om te beslissen of hij wordt overgedragen', zei procureur Molins. 'Het moge wel duidelijk zijn dat er bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs hoge verwachtingen leven. Het is trouwens in het kader van een dergelijk Europees aanhoudingsbevel dat Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, vlot aan België is overgedragen.'

Samenwerking

Beide procureurs benadrukten het belang van hun samenwerking in de strijd tegen terreur. Van Leeuw vertelde dat ze al nauw contact hebben sinds de aanslag in het Joods Museum in Brussel. Terrorisme kent geen grenzen en de verdachten spreken ook vaak Frans, zei de procureur. Hij benadrukte dat het onderzoek nog niet voorbij is en dat er nog andere personen worden opgespoord.

De Franse procureur wees erop dat er vier gelijktijdige onderzoeken lopen: naar de aanslag in het Joods Museum, de verijdelde aanslag in Verviers, de aanslag op de Thalys en de aanslagen in Parijs op 13 november. Naast de Frans-Belgische samenwerking zijn ook Spanje en Marokko nauw bij het overleg betrokken.

Het bezoek van de Parijse procureur was al enige tijd gepland om een stand van zaken op te maken van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Zijn bezoek krijgt wel een extra dimensie door de arrestatie van Salah Abdeslam, afgelopen vrijdag, en de heisa rond de verklaringen van de procureur zaterdagavond.