Dreigingsniveau blijft op 3
Sven Mary na het bezoek aan zijn cliënt Salah Abdeslam. Foto: ap
De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat het dreigingsniveau op 3 blijft, nadat gisteren Salah Abdeslam en zijn kompaan werden gevat. Beide mannen werden vanochtend al verhoord en onder aanhoudingsbevel geplaatst. Ondertussen heeft Abdeslams advocaat Sven Mary laten verstaan dat zijn cliënt niet uitgeleverd wil worden aan Frankrijk.

Abdeslam en zijn handlanger, die een vals Belgisch paspoort bezat onder de naam Amine Choukri, zijn vanochtend ontslagen uit het ziekenhuis en overgebracht naar de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie, aan de Kroonlaan. Daar werden ze vanochtend al ondervraagd. Abdeslam wordt bij de eerste verhoren bijgestaan door advocaat Sven Mary.

'Mijn cliënt werkt mee met het Belgische gerecht en geeft toe dat hij op 13 november in Parijs was', aldus meester Mary vanmiddag.Die liet nog weten dat Abdeslam als gevolg van zijn verwonding bij zijn arrestatie op bed ligt.

Hoogst uitzonderlijk kwam de onderzoeksrechter, uit veiligheidsoverwegingen, vanmiddag zelf naar de verdachten toe. Hij stelde beide mannen onder aanhoudingsbevel. Straks zal die onderzoeksrechter ook het Europees aanhoudingsbevel vanuit Frankrijk aan Abdeslam overmaken. 

Uitlevering

De Franse president François Hollande liet gisteren al verstaan dat hij Abdeslam in Frankrijk wou laten berechten en vandaag eisten ook de nabestaanden van de slachtoffers in Parijs de onmiddellijke uitlevering. Abdeslam zelf ziet dat echter niet zitten, laat zijn advocaat weten. 

Nu ze door de onderzoeksrechter zijn aangehouden, moeten Abdeslam en zijn handlanger binnen dit en vijf dagen voor de raadkamer verschijnen. Die zal zich dan moeten uitspreken over de voorlopige hechtenis. Mogelijk zal die ook al oordelen over de uitlevering. Verwacht wordt dat de twee ondertussen zullen worden overgebracht naar de zwaar beveiligde afdeling van de gevangenis van Brugge.

Geen wapen bij Abdeslam?

Abdeslam en zijn kompaan werden vrijdagnamiddag opgepakt bij een grootscheepse politieactie in de Vier-windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Beide mannen raakten daarbij lichtgewond en werden voor verzorging naar het Sint-Pietersziekenhuis overgebracht. Daar hebben ze de nacht doorgebracht terwijl politieagenten in en voor het ziekenhuis de wacht hielden.

De speurders vonden in de woning waar de twee mannen werden aangetroffen, geen enkel wapen aan. Abdeslam en zijn kompaan hadden bij hun vlucht uit het onderduikadres in Vorst twee kalasjnikovs en duizenden kogels achtergelaten.

Naast de twee verdachten werden ook drie leden van de familie Aberkan opgepakt omdat ze Abdeslam onderdak geboden zouden hebben. De Aberkans zijn verre familie van Abdeslam en staan bekend om hun extremistische ideeën. Verschillende leden van de familie strijden in Syrië of zijn daar omgekomen.

Jambon: 'Brussel blijft doelwit voor IS'

Om 10 uur kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de veiligheidssituatie te bekijken. Premier Michel maakte bekend dat daar na een analyse van het OCAD beslist werd om het dreigingsniveau op 3 te houden. Niveau 3 - het op een na hoogste op een schaal van 4 - staat voor ‘ernstig’ en wordt uitgevaardigd bij een dreiging waarbij terreurdaden als ‘mogelijk en waarschijnlijk’ beschouwd worden.

Voor aanvang waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tegenover VRT dat de arrestatie van de twee terreurverdachten niets verandert aan de dreiging. 'Brussel blijft een doelwit voor Islamitische Staat. We zetten daarom door met het plan voor de Kanaalzone.'