Europees Hof moet oordelen over zaak tussen Ryanair en werknemers
Foto: EPA

Het arbeidshof van Bergen heeft vrijdag een prejudiciële vraag over de plaats inschrijving van de werknemers van Ryanair overgemaakt aan het Europees Hof van Justitie. Het is de zoveelste procedurele stap in de saga van de luchtvaartmaatschappij tegen zes bedienden van het bedrijf.

Onderwerp van discussie is de vraag of de werkplaats van het vliegend personeel van een luchtvaartbedrijf ook als plaats van inschrijving kan gelden.

‘De werkplaats bepaalt welk arbeidsrecht geldt, het Belgische of dat van een ander land’, zegt juriste Isabelle Mertens, ‘terwijl de plaats van inschrijving bepaalt welk systeem van sociale zekerheid moet worden toegepast.’

Zes Spaanse en Belgische bemanningsleden, stewards en airhostessen, die op de luchthaven van Charleroi werken, eisen de toepassing van het Belgische arbeidsrecht en niet het Ierse. Voor Ryanair moet het Ierse arbeidsrecht worden toegepast.

Het Europese Hof voor Justitie heeft een jaar de tijd om een antwoord te geven op de vraag. Als dat hof met een ja antwoord op de vraag, betekent dit dat het arbeidsrecht van het land waar de bedienden zijn tewerkgesteld, moet worden toegepast.