Peter Praet: ‘ECB verlaagt rente mogelijk nog verder’
Het gebouw van de ECB in Frankfurt. Foto: EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) zou de rentetarieven, die zich al op een laagterecord bevinden, nog verder kunnen verlagen, bijvoorbeeld in het geval van een achteruitgang van de macro-economische verwachtingen. Dat heeft de Belg Peter Praet, hoofdeconoom bij de ECB, vrijdag gezegd in Italiaanse media.

Net als andere centrale banken hebben laten zien, hebben we de fysieke laagtelimiet nog niet bereikt’, aldus Praet in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

De monetaire instelling in Frankfurt besliste vorige week om over te gaan tot nieuwe onconventionele maatregelen om de inflatie en de groei in de eurozone aan te wakkeren. Zo werd het opkoopprogramma fors uitgebreid en de rentetarieven verlaagd tot nieuwe laagtepunten.

‘Als er nieuwe negatieve schokken de vooruitzichten zouden verslechten of als de financieringsvoorwaarden niet zouden evolueren in de richting en met de omvang die noodzakelijk zijn om de economie en inflatie te herlanceren, dan blijft een renteverlaging in ons arsenaal’, aldus Praet.