Zwarte modellen klagen ongelijkheid in make-upstoel aan
Naomi Campbell Foto: afp

Zwarte modellen hebben het niet altijd gemakkelijk om gecast te worden voor een modeshow, maar ook als dat wel gebeurt, ondervinden ze nog ongelijkheid. Heel wat make-upartiesten zijn niet voorzien op hun huidskleur en haartype, zo openden enkele gekleurde modellen het debat, waarin ze nu worden bijgetreden door Naomi Campbell.

Het Britse model Leomie Anderson stelde zich op sociale media al meermaals de vraag waarom zij in tegenstelling tot blanke modellen haar eigen make-upproducten moet meebrengen wanneer ze gecast wordt voor een show omdat make-upartiesten niet voorzien zijn op haar huidskleur en haartype. Een kwestie die Jourdan Dunn en Nykhor Paul zich eerder ook al hebben aangehaald.

 

De modellen worden nu gesteund door Naomi Campbell, die bevestigt dat ze als jong model met hetzelfde probleem kampte en dat ze het ‘ontgoochelend’ vindt dat sindsdien weinig is veranderd.

‘Ik bracht altijd mijn eigen producten mee van make-up tot haarproducten, alles - om zeker te zijn dat ik de nodige producten had voor een bepaalde look. Het is teleurstellend om te horen dat gekleurde modellen al die jaren later nog steeds met hetzelfde probleem kampen’, aldus Campbell in een interview met TeenVogue.

Zij raadt modellen aan om steeds hun eigen producten mee te brengen naar shows en fotoshoots, maar sociale media wel te gebruiken om slecht voorbereide make-upartiesten in vraag te stellen. ‘Zelfs als je slechts de mindset van één of twee mensen kan veranderen, heb je toch al iets bereikt.’