‘België kan sociale uitgaven met 14 miljard verlagen’
Christine Lagarde, directrice van het Internationaal Monetair Fonds. Foto: AFP

Als het de herverdeling via sociale uitkeringen efficiënter organiseert, kan België eenzelfde vermindering van de ongelijkheid realiseren met 13,7 miljard minder sociale uitgaven. Dat zegt het IMF op basis van een nieuwe studie.

Terwijl de federale regering verwoed op zoek is naar 1,4 tot 2 miljard euro om de begroting op koers te houden, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat een forse verlaging van de sociale uitgaven in België niet noodzakelijk tot een stijging van de ongelijkheid leidt.

Er zijn namelijk nogal wat efficiëntiewinsten te boeken, luidt het in een nieuwe studie. ‘Als België de herverdeling via sociale uitkeringen opkrikt tot het Europese gemiddelde, kan het eenzelfde vermindering van de ongelijkheid realiseren en tegelijk de sociale uitgaven met 3,25 procent van het bruto binnenlands product (13,7 miljard) verlagen’, zegt het IMF.

Zonder het expliciet te zeggen, suggereert het IMF bijvoorbeeld om de kinderbijslag of andere uitkeringen te verlagen voor gezinnen met een hoog inkomen. De instelling stelt ook voor om het gebruik van generische geneesmiddelen te verplichten, het aantal leerkrachten in het lager en secundair onderwijs te verlagen, de controle op de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen te versterken en de subsidies aan bedrijven af te bouwen.