De politieactie in Vorst, waarbij dinsdag vier agenten gewond raakten en één terreurverdachte gedood werd, is omstreeks 2.30 uur afgelopen. Later vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om de gebeurtenissen te bespreken.

De terreurdreiging in ons land is nog altijd niet geweken. Er zijn nog altijd cellen met gewapende terroristen aanwezig. Dat is gisternamiddag nog maar eens gebleken in Vorst.

Wat een routine-huiszoeking had moeten zijn in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs, is uitgedraaid op een schietpartij in een dichtbevolkte wijk vlak bij het Zuidstation. Volgens onze informatie waren Belgische en Franse speurders dinsdagnamiddag rond 14.30 uur in Vorst op zoek naar een safehouse dat gebruikt werd in de voorbereiding van de aanslagen van Parijs. De Franse antiterreurspeurders zijn sinds de aanslagen van 13 november permanent in Brussel aanwezig in een zogenaamd Joint Investigation Team (JIT). Het bewuste appartement had ‘koud’ moeten zijn, wat in het politiejargon staat voor ‘leeg’. Water en elektriciteit waren al een hele tijd afgesloten.

Vuurgevecht

De zes antiterreurspeurders – vier Belgen en twee Fransen – droegen een pistool en een kogelvrije vest, zoals de procedure het voorschrijft. Maar ze hadden geen bijstand gevraagd van de Speciale Eenheden van de federale politie omdat ze geen weerstand verwachtten in een – verondersteld – leeg appartement.

Op het moment dat de agenten met een stormram de deur van het appartement op de tweede verdieping openbeukten, werden ze meteen onder vuur genomen, dwars door de voordeur heen.

De agenten ontsnapten bij mirakel aan de dood, vuurden terug en raakten de schutter aan een been. Twee andere verdachten vluchtten langs de zolder het dak op.

Speciale Eenheden opgeroepen

De agenten verschansten zich buiten en riepen versterking. Rond 18.15 uur vielen de Speciale Eenheden het huis binnen. Eén vermoedelijke terrorist werd gedood, naar verluidt door een scherpschutter van de politie. Allicht de man die eerder het vuur had geopend op de politie. Zijn kalasjnikov lag naast hem.

Vier agenten, onder wie een Franse agente, raakten lichtgewond. Een van hen werd geraakt aan het oor, een andere kreeg een kogel tegen zijn dienstwapen. Zij mochten gisteren het ziekenhuis al verlaten. Twee anderen waren gisteren nog in shock en bleven tot woensdagochtend in het ziekenhuis.

Safehouse

Het federaal parket was gisteren karig met informatie. Maar alles lijkt erop te wijzen dat in Vorst opnieuw een safehouse is gevonden waarin een slapende cel van terroristen zich had verschanst. Net zoals in Verviers, in januari vorig jaar. Over de identiteit van de vermoedelijke terrorist was gisteren nog geen duidelijkheid. Vingerafdrukken en DNA moeten uitsluitsel brengen. Salah Abdeslam of Mohammed Abrini zou het zeker niet zijn.

‘We hebben veel geluk gehad’, zei premier Michel. ‘Dit had een drama kunnen zijn. We willen de mensen van de orde- en veiligheidsdiensten danken voor hun werk. Deze regering is vastberaden om de veiligheid te blijven opvolgen.’

Hele nacht huiszoekingen

De zoektocht naar de twee voortvluchtige verdachten ging heel de nacht voort. In de Neerstalsesteenweg, tussen de Waterstraat en de Korporaal Trésigniesstraat werden de huizen een voor een uitgekamd. Om 2.30 uur werden de huiszoekingen gestaakt. Vanaf dan werd de veiligheidsperimeter stelselmatig kleiner. De laatste opruimingswerken duurden nog tot iets voor 6 uur vanochtend.

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om de toestand te evalueren. Voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bewijzen de gebeurtenissen nogmaals dat terreurniveau 3 ‘niet uit de lucht gegrepen is’. Of het naar niveau 4 opgetrokken moet worden ‘is aan het Ocad’, aldus de minister.

Niet Salah Abdeslam

Om 10.30 uur zal het federaal parket een persconferentie houden over de gebeurtenissen. Maar volgens politiebronnen waren de acties in Vorst ‘niet gericht tegen Salah Abdeslam, maar tegen de entourage van een of meerdere van de elf in verdenking gestelde Belgen’.