Veldrijdster Femke Van den Driessche heeft beslist om zich niet te verdedigen voor de Disciplinaire Commissie van de UCI. Ze stopt met onmiddellijke ingang met veldrijden. 'Ik heb voor mezelf uitgemaakt met veldrijden te stoppen. Mijn proces is overigens overal al gevoerd', klinkt het in een mededeling.

Een commissaris van de internationale wielerbond UCI, getipt door andere rensters, stapte op 30 januari tijdens het WK in zolder de materiaalpost van Van den Driessche binnen en trof er haar gepersonaliseerde fiets aan. Met verstopt in de trapas: een motortje. Volgens de jonge Belgische renster was de fiets niet van haar, maar van een trainingsvriend en belandde de fiets per ongeluk in haar kamp.

Dinsdag 15 maart moest de veldrijdster zich normaal gezien gaan verdedigen voor de UCI. Die eiste een ongezien zware straf. Van den Driessche keek aan tegen een levenslange schorsing. De procureur eiste ook een schadevergoeding van om en bij 50.000 euro.

'Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle stop te zetten', klinkt het in de mededeling. 'Ik heb voor mezelf uitgemaakt met veldrijden te stoppen. Mijn proces is overigens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen. De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone', zegt Van den Driessche in een persmededeling. 

'Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven verder zetten in alle rust en sereniteit en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren.'