Kinderen weten niet hoeveel ouders verdienen
Foto: ss

De meeste kinderen weten niet hoeveel hun ouders verdienen. Dat blijkt uit een grote geldenquête van Radio 1, De Tijd en Wikifin. Nochtans praten de meeste ouders wel over geld met hun kinderen, maar dat blijft dan eerder oppervlakkig.

Meer dan 90 procent van de ouders praat met hun kinderen over geld, blijkt uit de enquête. Drie op de tien doen dat zelfs vaak, terwijl amper vijf procent het nooit doet.

Dat er over geld gesproken wordt, wil echter niet zeggen dat ook alles bespreekbaar is. Amper één op de drie kinderen weet hoeveel hun ouders verdienen, ruim 60 procent heeft geen idee. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer ze op de hoogte zijn van de inkomsten van hun ouders, maar toch weet 42 procent van de vijftien- tot negentienjarigen er nog altijd niets van.

Spaargeld

Uit de enquête blijkt ook dat drie kwart van de ouders spaart voor hun kinderen. 5 procent doet dat elke week, 40 procent elke maand, 5 procent regelmatig en 24 procent af en toe. Het geld wordt meestal gestort op een spaarrekening, al houdt één op de vijf het ook gewoon cash bij.

Van de ouders die niet voor hun kinderen sparen, zegt de helft dat het komt omdat er “geen financiële ruimte” voor is. Anderen zeggen dan weer dat ze hun kinderen “geld geven als ze dat nodig hebben”.

Zakgeld

Terwijl 35 procent van de ouders aangeeft het niet te doen, is zakgeld geven toch de meest gebruikte methode om kinderen met geld te leren omgaan. Ongeveer de helft van de kinderen krijgt al zakgeld voor ze tien jaar worden. Hoeveel ze krijgen is afhankelijk van de leeftijd. Bij tien- tot veertienjarigen schommelt dat tussen de 5 en de 39 euro per maand, bij de vijftien- tot negentienjarigen is dat tussen de 20 en de 99 euro per maand.

Bankkaart

Vanaf veertien jaar heeft de helft van de kinderen een eigen bankkaart, waar ze dan zelf (gelimiteerd) geld kunnen afhalen. Bij de zeventienjarigen gaat het al om 83 procent.

De grote geldenquête werd gehouden naar aanleiding van de Week van het Geld , die vandaag start. TNS voerde de steekproef uit in opdracht van Wikifin, een programma van de financiële regulator FSMA, bij een representatief staal van 1.088 deelnemers.