In de Turkse hoofdstad Ankara heeft gisteren een zware ontploffing plaatsgevonden. Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu vielen er 37 doden. Ongeveer 125 mensen raakten gewond. Een van de daders was een vrouwelijk lid van de PKK, melden de Turkse veiligheidsdiensten. President Erdogan reageert vastbesloten. 'We gaan de terroristen op de knieën krijgen.'

De ontploffing deed zich voor in het centrum van Ankara, nabij het Guvenpark en het Kizilay-plein, een belangrijk verkeersknooppunt van de stad met veel winkels en een metrostation.

Volgens de Turkse zender TRT kwam de explosie er nadat een auto in botsing kwam met een bus. De plaatselijke gouverneur bevestigde dat de aanslag gepleegd werd met een autobom.

Hoewel de aanslag voorlopig door niemand is opgeëist, vermoedt de politie dat Koerdische militanten erachter zouden zitten. De Turkse veiligheidsdiensten melden dat zeker één van de daders lid zou zijn van de PKK. Ook premier Ahmet Davutoglu hint in die richting. 'Er zijn concrete aanwijzingen dat de terreurorganisatie achter deze laffe aanval zit.'

De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag zondag in Ankara. De arrestaties vonden plaats in de stad Sanliurfa, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Dat meldt het pro-regeringsagentschap Anadolu.

'Strijd tegen terrorisme zal succes zijn'

President Erdogan blijft strijden tegen 'terroristische organisaties'. 'Deze aanvallen, die de integriteit van ons land aanvallen, verzwakken onze vastberadenheid niet om de strijd aan te gaan met de terroristen.' 

'De inwoners moeten niet ongerust zijn', aldus de president. 'De strijd tegen het terrorisme zal zonder twijfel een succes worden en de terroristen zullen sowieso om hun knieën geplaatst worden.

Verschillende ziekenwagens haastten zich naar de plaats van het incident. De buurt werd afgezet, om te vermijden dat slachtoffers zouden vallen bij een eventuele tweede ontploffing.


De Amerikaanse ambassade in Turkije had vrijdag nog gewaarschuwd voor een dreigende aanslag in een wijk in de buurt van het plein. De ambassade had alle Amerikanen toen opgeroepen om uit de buurt weg te blijven.

De explosie op het Kizilay-plein gebeurde nauwelijks drie weken na de zelfmoordaanslag van 17 februari, die in het centrum van Ankara aan 29 mensen het leven had gekost. Die aanslag werd opgeëist door de Kurdistan Freedom Falcons (Valken voor de Vrijheid van Koerdistan, TAK). De aanslag van zondag is nog niet opgeëist.

Buitenlandse Zaken heeft voorlopig nog geen informatie over eventuele Belgische slachtoffers.