Ecolo: 'Zeg uw contract bij Electrabel op'
De betoging ging van start aan het Antwerpse Museum van Schone Kunsten Foto: JVdP

In het centrum van Antwerpen hielden zo’n 800 mensen vandaag een manifestatie naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de kernramp in Fukushima. In het Waalse Antoing voerde Ecolo dan weer actie voor de sluiting van Tihange.

Een vijfhonderdtal actievoerders, voornamelijk militanten van milieuorganisaties en vertegenwoordigers van de linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA, trokken van het KMSKA op het Zuid naar de Groenplaats, waar nog enkele honderden mensen aansloten om er te luisteren naar toespraken van de organisatoren en muzikale acts. Verschillende verenigingen hielden er ook een infomarkt rond het thema.

De initiatiefnemers wilden zaterdag vooral duidelijk maken dat de federale regering en de nucleaire waakhond FANC in hun ogen ook vijf jaar na Fukushima nog steeds niet voldoende lessen uit het verleden hebben getrokken. 'Ze verlengen niet alleen nog maar eens de levensduur van de oudste kernreactoren, ze springen ook slordig om met oude en nieuwe veiligheidsvoorschriften', vindt federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo. 'Eigenlijk nemen bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle voortdurend risico’s.'

Onder de manifestanten waren ook delegaties van Nederlandse en Duitse milieuorganisaties zoals de internationale antikernenergiebeweging, die zich bezorgd toonden over de levensduurverlenging van de Belgische kerncentrales en de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt voor de ruime omliggende regio. Ze pleitten er ook meteen voor een omslag naar hernieuwbare energie zoals in Duitsland momenteel volop gebeurt.

Ecolo vraagt sluiting Tihange

De Franstalige groenen hebben dan weer campagne gevoerd in het Henegouwse Antoing, de enige stad in België die zich niet binnen een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale bevindt en dus relatief veilig zou zijn bij kernrampen. 'Laat ons Tihange 2 sluiten om de keuze voor een groene, kernenergievrije leverancier aan te moedigen', klonk het daar.

Patrick Dupriez, covoorzitter van Ecolo, verwees naar de kernramp in Fukushima en beklaagde zich over 'de leugens en het gebrek aan transparantie'. 'We weten nog altijd niet de ware omvang van de ramp. Buiten Japan heeft de bevolking compleet het vertrouwen verloren in kernenergie. Ondanks verschillende incidenten in België blijft de regering er koppig aan vasthouden.'

Ecolo vraagt de Belgen om hun contract op te zeggen bij leveranciers als Electrabel, die beroep blijven doen op kernenergie, en te kiezen voor een groene, kernenergievrije leverancier. 'We willen die gevaarlijke energie niet meer die afkomstig is van onbetrouwbare centrales', zegt de covoorzitter van Ecolo.