De 10 beste tentoonstellingen van de week
Foto: Rinus Van de Velde
Met 'Donogoo Tonka', de eerste grote museale solo van Rinus Van de Velde in ons land, opende het Smak de blikvanger van het voorjaarsseizoen. Negen reusachtige tekeningen in houtskool tonen de kunstenaar op zijn best.
1

Donogoo Tonka - Rinus Van de Velde

Monumentale houtskooltekeningen over een expeditie naar een fictieve stad in Brazilië. Een schot in de roos.


De spanning tussen fictie en werkelijkheid is het favoriete thema van de Antwerpse kunstenaar Rinus Van de Velde. Voor zijn eerste grote museale tentoonstelling in eigen land koos hij een boek van de Franse schrijver Jules Romains als uitgangspunt. Van de Velde ontpopt zich als een vernuftige beeldenmaker en bouwt kleurrijke decors ter illustratie van zijn fantasieën.

Voor wie? Voor liefhebbers van een verfrissende scheut verbeelding en virtuoos vakmanschap.

Smak, Gent, tot 5 juni.
naar de recensie >

 

2

Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie

Een van de reuzen van onze kunst is 500 jaar geleden overleden en wordt met stijl herdacht.


Bijna het volledige geschilderde en getekende werk dat van Jeroen Bosch bewaard bleef, is de volgende maanden te gast in zijn stad 's Hertogenbosch.Het is een unieke kans om Bosch op zijn best te zien, want liefst negen werken werden voor de gelegendheid gerestaureerd. Ook een schilderij met 'De verzoeking van Sint-Antonius', dat na recent onderzoek een authentieke Bosch blijkt te zijn, is present.

Voor wie? Voor liefhebbers van oude kunst die ons nog steeds iets te zeggen heeft.

Noordbrants Museum, 's Hertogenbosch, tot 8 mei.
naar de recensie >

 

3

Painting the modern garden - Monet to Matisse

Tuinen en al het moois dat erin groeit, waren een favoriet thema van de impressionisten en de avant-garde.


'Subliem en dromerig', 'een feest van de kleur': de Britse kranten kwamen superlatieven tekort om de kwaliteit van deze tentoonstelling te prijzen. Tuinen zijn dan ook een bijzonder dankbaar thema voor kunstenaars en de Royal Academy wist 120 prachtige schilderijen bij elkaar te brengen. In een periode van ingrijpende vernieuwingen gaf het schilderen van tuinen de kunstenaars een houvast.

Voor wie? Meesterwerken van Cezanne, Manet, Renoir, Van Gogh, Klimt, Matisse…: wie zegt daar nee tegen?

Royal Academy, Londen, tot 20 april.

 

4

Van Floris tot Rubens

Een kostbare verzameling van oude tekeningen uit privé-bezit komt voor het eerst naar buiten.


De tentoonstelling spant een boog van de Vlaamse Primitieven - een tekening uit de omgeving van Rogier Van der Weyden - tot het einde van de zeventiende eeuw. De klemtoon ligt op de productie uit de renaissance en de barok. In die periode evolueerde de tekening van een trouwe kopie tot een schets of ontwerp waarin creatieve ideeën voor het eerst werden vastgelegd.Grote namen als Rubens en Jordaens stelen de show, maar ook minder bekende meesters komen sterk uit de hoek.

Voor wie? Tekeningen zijn minder populair dan schilderijen, maar fijnproevers houden er wel van.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel, tot 15/5
naar de recensie >

 

5

Daniel Buren

De bekende Franse kunstenaar blikt terug op de kunst van de twintigste eeuw.


Daniel Buren realiseerde wereldwijd meer 2600 installaties met zijn bekende strepenpatroon, dat geïnspireerd is op de luifels van de Parijse winkels en bistro's. In Brussel maakt hij de balans op van zijn loopbaan, onder meer met een film en een indrukwekkende nieuwe installatie.

Voor wie? Voor wie graag zijn weg zoekt in een avontuurlijk parcours.

Bozar, Brussel, tot 22 mei.

 

6

Call of the Rockies

Het verhaal van Pieter-Jan Desmet, een missionaris uit ons land die een belangrijke rol speelde als pleitbezorger van de Indianen in de Verenigde Staten.


De snelle opkomst van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw ging ten koste van de oorspronkelijke bewoners. De Belgische pater Desmet zette zich in die periode voor de Indianen in. Een tentoonstelling in Gent, met talrijke oude foto's en kleurrijke Indiaanse kledingstukken, wapens en gebruiksvoorwerpen, vertelt een boeiende brok geschiedenis.

Voor wie? De documentaire tentoonstellingen in het Caermersklooster brengen vergeten verhalen op een bevattelijke manier terug naar het publiek.

Caermersklooster, Gent, tot 1 mei.

 

7

Theo Van Doesburg

Boeiende kennismaking met een voorman van de moderne kunst. Hij was een strijdmakker van Mondriaan en publiceerde het kunsttijdschrift 'De Stijl'.


Het Nederlandse kunsttijdschrift 'De Stijl' was een belangrijke gangmaker van de abstracte kunst. De schilderijen van deze kunstenaars bestonden alleen nog uit rechthoeken en vierkanten, uit horizontale en verticale lijnen en uit de primaire kleuren blauw, geel en rood. Het lijkt wel hogere wiskunde op doek, en toch zit in deze werken een verbazende inventiviteit en variatie. Op hun best bereiken ze een raadselachtige schoonheid.

Voor wie? Het werk van Van Doesburg is voor het eerst in ons land te zien ern verdient een ruim publiek.

Paleis voor Schone Kunsten, Brussel, tot 29 mei.

 

8

The Gap

Een selectie van abstracte werken uit de Belgische moderne kunst, gekozen door Luc Tuymans.


Abstractie is niet weg te denken uit de moderne kunst en werkt ook door in veel hedendaagse werken. Luc Tuymans selecteerde vijftien Belgische kunstenaar uit twee generaties en ging na  waar ze hun inspiratie haalden.

Voor wie? Voor wie wat dieper wil ingaan op de Belgische kunst van de twintigste eeuw.

Muhka, Antwerpen, tot 29 mei

9

Spaanse meesters uit de Hermitage

Prachtige schilderijen van Velazquez, El Greco, Zurbaran en Goya vind je niet alleen in Madrid. Ook de tsaren in Sint-Petersburg bezaten een rijke collectie.


In de late zestiende en de zeventiende eeuw kregen de Spaanse schilders talrijke opdrachten van het koninklijk hof, van kloosters, kerken en rijke edellieden. Dit leidde tot een grote artistieke bloei. De Hermitage in Sint-Petersburg bezit een schitterendce collectie over die periode en stuurde een honderdtal topwerken naar Amsterdam.

Voor wie? Voor wie van ontdekkingen houdt.

Hermitage Amsterdam, tot 29 mei.

 

 

10

Body Art

Een kleurrijk overzicht van lichaamsversieringen, van de Papoea's tot de piercings van vandaag.


Het lichaam is een uitdrukkingsmiddel om te tonen wie we zijn. Tatoeages, make-up en allerlei versieringen kunnen daarbij dienst doen, maar ook chirurgische ingrepen en inplantingen. Het Mas brengt een breed overzicht van de lichaamskunst, van de maskeres van Afrikaanse stammen tot de operaties van de Franse kunstenares Orlan.

Voor wie? Voor wie kunst meer mag zijn dan een schilderij aan de muur.

Mas, Antwerpen, tot 17 april.