4.000 euro voor de beste ham ter wereld

Topslager Hendrik Dierendonck zei het eerder al: ‘goed vlees heeft een prijskaartje’, en gelijk heeft hij, want een rauwe ham die een award voor beste nieuwkomer heeft gewonnen, kost in de winkel 4.100 euro, per been.

De Dehesa Maladúa ham heeft op BioFach, een vakbeurs rond biologische voeding, de award voor beste nieuw product gewonnen. De ham komt van het varkensras Manchado de Jabugo, dat leeft in de bossen rond Cortegana, in Zuid-Spanje.

Het varkensras werd 25 jaar geleden van uitsterven gered door de lokale bevolking, onder wie varkensboer Eduardo Donato, die vandaag op jaarbasis tachtig rauwe hammen produceert.

Dat gelimiteerde aantal komt omdat het drie jaar duurt voor een varken volwassen is, en verklaart meteen ook het peperdure prijskaartje van 4.100 euro per been. Maar de echte sleutel tot succes is volgens Donato ‘geduld, passie en plezier’.