Kersverse Bel20’er tempert verwachtingen
Foto: AFP

Luierfabrikant Ontex heeft vorig jaar, ondanks ‘uiterst competitieve markten’, meer omzet en winst geboekt. Toch verwacht het bedrijf, dat over twee weken toetreedt tot de beursindicator Bel20, een minder rooskleurig 2016. Dat laatste wordt op de beurs meteen hard afgestraft.

De luierfabrikant boekte in 2015 een omzet van 1,69 miljard euro, 4,5 procent meer dan het jaar voordien. De omzet in West-Europa daalde (met 2,4 procent op vergelijkbare basis), maar de regio’s Oost-Europa en ‘rest van de wereld’ kenden een ‘solide groei’ en maken nu 35 procent uit van de totale omzet.

Netto kon Ontex een winst in de boeken schrijven van 98,6 miljoen euro, tegen 8,6 miljoen euro in 2014. De winstmarge (berekend op basis van de recurrente ebitda) verbeterde verder tot 12,4 procent.

‘We kunnen trots zijn op wat we presteerden in 2015. In uiterst competitieve markten konden we nogmaals een jaar van solide organische groei realiseren’, zegt Ontex-topman Charles Bouaziz in een persbericht. ‘We haalden onze resultaten ondanks een aanzienlijke volatiliteit in zowel de wisselkoersen als meerdere belangrijke grondstoffen.’

Het jaar 2016 kondigt zich echter een pak moeilijker aan. ‘De macro-omgeving blijft erg uitdagend met sterke druk vanuit de politieke en economische onzekerheden en voortdurende hevige prijsconcurrentie in de Europese retailmarkt’, klinkt het. Ontex verwacht dat het ‘een uitdaging zal zijn’ om de eigen omzetdoelstelling - met name een groei van de vergelijkbare omzet met 4 tot 6 procent - te halen. Het verwacht vooral een trage start van het jaar, met een inhaalbeweging in de tweede jaarhelft. De ebitda-marge zou ongeveer gelijk blijven.

Ontex rondde ondertussen ook de overname af van het Mexicaanse Grupo Mabe, dat hygiënische wegwerpartikelen maakt. Die overname werd in november aangekondigd.

Beurskoers

De berichten over de moeilijke vooruitzichten baren de beleggers grote zorgen. Op Euronext Brussel verliest het aandeel Ontex in de vroege handel zo'n 10 procent.