Bonden en vrouwenorganisaties vrezen snoeimes Bacquelaine
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine Foto: BELGA
De vakbonden, samen met de vrouwenorganisaties, vrezen dat minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine bij de komende begrotingscontrole opnieuw gaat ingrijpen in de pensioenen. Vooral gemorrel aan de gelijkgestelde periodes dreigt tot 'Griekse' toestanden te leiden, aldus de bonden. Vooral vrouwen zullen het slachtoffer worden.

De vakbonden en de vrouwenorganisaties zijn ongerust. In het kader van de begrotingscontrole - de regering is op zoek naar 2 miljard euro - zou minister Bacquelaine enkele ingrepen op tafel leggen die de toekomstige gepensioneerden - en in het bijzonder vrouwen - zwaar zouden treffen. Zo zou de minister willen snoeien in de gelijkgestelde periodes: periodes die vandaag nog meetellen voor de berekening van de loopbaan en dus het pensioen. Bacquelaine heeft vooral de periodes van werkloosheid en brugpensioen in het vizier, waarschuwen de bonden.

Voor vrouwen in het bijzonder zou dit een pensioenbloedbad worden. Zo bestaat de helft van de loopbaan van arbeidsters uit gelijkgestelde periodes. In het ergste geval dreigt een halvering van hun pensioen, 'en komen we op het niveau van de pensioenen in Griekenland', waarschuwt nationaal secretaris Jean-François Tamellini van het ABVV. Het vakbondsfront zal zich verzetten tegen de plannen van Bacquelaine, en 'sluit daarbij geen enkele actie uit', dreigt Anne Leonard, nationaal secretaris van het ACV.