Met het optreden tegen de krant Zaman voldoet Turkije de facto niet langer aan de basisvoorwaarden voor het houden van gesprekken over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie. Dat zeggen het groene Kamerlid Wouter De Vriendt en Europees parlementslid Bart Staes, nadat de Turkse krant onder curatele van de overheid werd geplaatst. 'België en de Europese Unie moeten dit krachtig veroordelen en agenderen op de EU-Turkije top van 7 maart'.

Het optreden van de Turkse politie tegen de vrijheid van media en de diversiteit van meningen, is niet verenigbaar met de grondrechten van de EU en in tegenspraak met met de geest van het onderhandelingsproces tussen de EU en Turkije, stellen De Vriendt en Staes.

Vrijdag plaatste de Turkse regering de belangrijkste oppositiekrant Zaman onder curatele. De krant verscheen vandaag opnieuw, maar volgens het personeel waren zij niet betrokken bij de productie van de krant.

De EU kan dit volgens hen niet zomaar over zijn kant laten gaan. 'De EU-vertegenwoordigers moeten Turkije duidelijk maken dat deze gang van zaken een directe invloed heeft op de toetredingsgesprekken'.

Ze benadrukken dat hun partij voorstander is van een deal tussen Turkije en Europa over de Syrische vluchtelingen. 'Maar op de EU-Turkije top kan deze aanval niet zomaar worden genegeerd', aldus nog Staes en De Vriendt.

'Du jamais vu'

Ook Europees Parlementslid Hilde Vautmans vindt dat dit Turkijke niet klaar is voor toetreding tot de EU. Het liberale parlementslid veroordeelt 'krachtg' de inval en vindt dat Turkije 'nu te weinig respect heeft voor Europa en voor de persvrijheid. Na Charlie Hebdo is deze staatsgreep op de redactie van de Turkse oppositiekrant Zaman een zwarte bladzijde voor de persvrijheid op korte tijd', stelt ze in een persbericht.

Vautmans vraagt dringend de persvrijheid te respecteren. 'Wat in Istanboel vrijdag is gebeurd, tart de verbeelding. Turkse politie die de redactielokalen bestormen van Zaman en dan onder curatele plaatsen van de overheid. Vandaag publiceert de krant Zaman plots allerlei pro-regeringsnieuws met een foto van president Erdogan op de voorpagina toe.'

Vautmans spreekt van gebeurtenissen 'du jamais vu', die een ernstige schending van de persvrijheid zijn en ook het monddood maken betekent van de oppositie. 'En dat één dag voor de top met de EU. Het is duidelijk dat de president van Turkije niet klaar is voor een toetreding'.