Schäuble: 'Brexit zeer schadelijk voor wereldwijde economie'
Angela Merkel en Wolfgang Schäuble. Foto: EPA

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, is dat zeer schadelijk voor de Europese en wereldwijde economieën. Dat heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zondag gezegd tegen de BBC. Ondertussen werd de topman van de Britse Kamer van Koophandel geschorst nadat hij zich voor de Brexit uitsprak.

Volgens Schäuble zouden na een Brexit jaren van moeizame onderhandelingen en onzekerheid volgen. Daarmee zou ook de EU het lastig krijgen. 'Die onzekerheid is als gif voor de economie in zowel Groot-Brittannië als het Europese vasteland en voor de wereldwijde economie', aldus de minister.

Desgevraagd plaatste de Duitse minister ook vraagtekens bij het toelaten van Turkije tot de EU. Hij benadrukte wel dat onderhandelingen hierover nog lange tijd in beslag zouden nemen. 'Op dit moment dus geen reden tot zorgen', zei hij.

Directeur geschorst

Ondertussen werd de directeur-generaal van de Britse Kamer van Koophandel (BCC), John Longworth, geschorst omdat hij een standpunt innam pro de Brexit, zo schreef de Britse zakenkrant Financial Times. Longworth, die sinds 2011 aan het hoofd van de BCC staat, zondigde tegen het officieel neutrale standpunt van de Kamer omtrent het al dan niet verlaten van de EU door de Britten.

Hij deed zijn uitspraken donderdag al tijdens een bezoek van Schäuble. Voor de microfoon van SkyNews herhaalde hij zijn standpunt.