Het ziet er naar uit dat we de hogere stroomrekening op meerdere vlakken zullen betalen. Enerzijds via de factuur in onze bus, maar anderzijds ook als we gaan winkelen, of uit gaan eten. Want heel wat handelaars zijn van plan om de hogere btw die sinds enige tijd van kracht is, de hogere water- en energieprijzen en de zogenaamde Turteltaks die deze maand is ingevoerd, door te rekenen aan de klant.

Bij bakkerij Gerrits in Genk betalen klanten sinds deze week geen 1,90 euro meer voor lang grijs brood, maar 2 euro. En ook andere producten zijn duurder geworden. Ze kunnen niet anders zeggen ze, want de energiefactuur is gestegen van 1.100 euro naar 1.500 per maand.

Ook bij verschillende café-uitbaters in Gent klinkt hetzelfde probleem. Geluidsinstallaties en koelkasten vreten energie, waardoor uitbaters genoodzaakt zijn hun prijzen te verhogen. 'De pintjes zijn bij ons tien cent duurder geworden, zegt café-uitbater Tim Joiris.

Niet alleen de prijzen voor elektriciteit zijn gestegen, ook de waterfactuur is de hoogte ingegaan. Horeca Vlaanderen hoopt dat het daar nu ook stopt want ze kunnen ook niet eeuwig blijven doorrekenen aan de klant.