Brits bedrijf wil ‘menstruatiebeleid’ invoeren
Foto: BSIP / Reporters
Een bedrijfje in Bristol wil zijn vrouwelijke werknemers de kans geven om enkele dagen vrij te nemen tijdens hun maandelijkse menstruatie. Dat zou de productiviteit en de creativiteit ten goede komen. Het bericht leidde tot een storm van reacties. Instemmende (‘eindelijk het taboe doorbroken’), maar ook afwijzende (‘seksistisch’, ‘belachelijk’).

Bex Baxter, de vrouwelijke ceo van het bedrijfje Coexist dat met het plan uitpakte, denkt nochtans over goede argumenten te beschikken. ‘Ik heb in de loop der jaren al aan veel vrouwen leiding gegeven, en ik heb vrouwen gezien die ineenkrimpen van de pijn door hun menstruatie. Desondanks vinden ze dat ze niet naar huis kunnen gaan, omdat ze zichzelf niet als “ziek” beschouwen. En dat is niet fair’, zei ze in The Guardian.

Bij Coexist, dat een gemeenschapscentrum beheert, werken 31 mensen, onder wie 24 vrouwen. Als de werkneemsters tijd en aandacht kunnen hebben voor het ‘natuurlijke ritme’ van hun lichaam, zullen ze gelukkiger en productiever worden, meent Baxter. ‘Het is een verkeerde opvatting dat een bedrijf minder productief wordt als de werknemers vrij nemen. Het werk moet gewoon gesynchroniseerd worden met de natuurlijke lichaamscycli. Voor vrouwen is de menstruatie er daar een van.’

Het taboe rond menstruatie moet eindelijk doorbroken worden, vindt Baxter ook. ‘Ik heb vrouwelijke werkneemsters die zich zelfs schamen omdat ze pijn hebben.’

Coexist is het eerste bedrijf in Groot-Brittannië dat zo’n ‘menstruatiebeleid’ uitwerkt, denkt Baxter. Maar elders in de wereld bestaat het al wel: in delen van China, maar ook in Indonesië, Zuid-Korea, Taiwan en Japan hebben vrouwen er wettelijk recht op.