Clinton en Trump zegevieren op Super Tuesday
Tijd voor een selfie met Hillary Clinton Foto: afp/belga
Donald Trump en Hillary Clinton zijn de grote winnaars op Super Tuesday - de grootste test tot nu toe voor de Amerikaanse presidentskandidaten. Bernie Sanders wint bij de Democraten alleen in zijn thuisstaat Vermont en in Oklahoma en Minnesota. Bij de Republikeinen laat vooral Marco Rubio het afweten.

De oostelijke Amerikaanse staat Virginia en de noordoostelijke staat Vermont mochten de spits afbijten van ‘Super Tuesday’, de voorverkiezingen voor het Witte Huis in een dozijn staten. De eerste stembureaus gingen daar woensdag om 01.00 uur Belgische tijd dicht en meteen liepen de eerste exitpolls binnen. 

Die voorspelden bij de Democraten direct winst voor Hillary Clinton in heel wat staten. Bernie Sanders haalt het, zoals verwacht in zijn thuisstaat Vermont. Sanders put moed uit die overwinning en in zijn speech in Vermont geeft hij aan dat hij niet van plan is de race op te geven 

Trump bij de Republikeinen

Bij de Republikeinen was de grote winst voor Donald Trump. Alleen in Texas en Oklahoma ging de zege naar Ted Cruz. Grote teleurstelling was er voor Marco Rubio, die lange tijd moest wachten op wat goed nieuws. De favoriet van het Republikeinse establishment kon uiteindelijk nog de hand leggen op de overwinning in Minnesota, maar dat lijkt niet veel meer dan een troostprijs te worden.

Afgevaardigden

 

Op deze hoogdag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt zowat een vijfde van de afgevaardigden voor de Republikeinse Conventie verdeeld en een kwart van de afgevaardigden voor de Democratische Conventie. Op die partijbijeenkomst maakt men uit wie uiteindelijk de finale rijdt van de race naar het Witte Huis.

Voor kan uitgemaakt worden hoe de afgevaardigden precies verdeeld worden in een staat, is het wachten tot de stemmen er allemaal geteld zijn.