OVERZICHT. Hoe verliepen de Amerikaanse voorverkiezingen tot nu toe?
Foto: AFP
Iowa, Nevada, New Hampshire en South Carolina zijn de vier Amerikaanse staten waar dit jaar al voorverkiezingen werden georganiseerd. Sinds de start van de campagne veranderde al wat. Een overzicht.

Dat het vandaag 'Super Tuesday' en bijgevolg een van de belangrijkste dagen wat betreft de Amerikaanse voorverkiezingen is, betekent niet dat wat voorafging niet van tel is. Op 1 februari startten voorverkiezingen in Iowa, gevolgd door New Hampshire, Nevada en als laatste South Carolina. Ondertussen konden niet alleen kiesmannen gewonnen worden voor de uiteindelijke nominatie op de nationale partijconventie die tijdens de zomer plaatsvindt, maar verlieten ook wat presidentskandidaten de race naar het Witte Huis. 

Wat werd er al gewonnen? 

In drie van de vier staten waar tot nu toe al voorverkiezingen werden georganiseerd, kwam Hillary Clinton er als winnaar van de Democratische presidentskandidaten uit. Terwijl zij in Nevada, Iowa en South Carolina op de troon kwam te zitten, kon Bernie Sanders de staat New Hampshire voor zich winnen. 

Bij de Republikeinen kon Donald Trump zich al tot driemaal toe winnaar noemen. Hij schaarde Nevada, South Carolina en New Hampshire achter zich. Ted Cruz veroverde Iowa. 

Tijdens deze voorverkiezingen konden presidentskandidaten afgevaardigden winnen. Deze kiesmannen spelen een grote rol in de nominatie. Waar Hillary Clinton al 91 afgevaardigden achter haar naam kon zetten, won Bernie Sanders er al 65. De Republikeinse kandidaat Donald Trump won 82 afgevaardigden, Ted Cruz 17 en Marco Rubio 16, John Kasich en Ben Carson hebben er respectievelijk 6 en 4. 

Belangrijk om weten is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen zogenaamde 'afgevaardigden' en 'super-afgevaardigden'. De 'superdelegates' zijn nationale bestuursleden, gouverneurs, congresleden en gewezen (vice)presidenten. Op de conventie vertegenwoordigen ze bijna een zesde van de stemmen. Zo kon Hillary met 453 super-afgevaardigden op voorhand al vijftien procent van de vereiste stemmen verzamelen. Bernie Sanders won 20 super-afgevaardigden. 

Wie stapten al uit de race?

Zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen haakten al verschillende presidentskandidaten af. Bij de Democraten zijn er dat vier, bij de Republikeinen maar liefst twaalf. De meesten stapten uit de race nadat de peilingen of de resultaten van de verkiezingen hen slechte scores voorschotelden.