Thalys komt met goedkoper alternatief
Foto's van de Izy zijn voorlopig nog niet vrijgegegeven Foto: Izy

Spoorbedrijf Thalys komt vanaf volgende maand met een eigen lowcost-verbinding tussen Brussel in Parijs. De tickets van ‘Izy’ zijn goedkoper, maar de trein doet er wel iets langer over.

Thalys heeft de prijsvechter dinsdag voorgesteld. Er zijn wel een aantal zaken die het reizen iets minder aantrekkelijk maken. Zo doe je 2 uur en 30 minuten over het traject, tegenover 1 uur en 22 minuten op de Thalys. Dat komt omdat de trein in Frankrijk niet op dezelfde sporen rijdt als de gewone Thalys.

Er rijden ook maar twee of drie treinen per dag, dus wie een daguitstap wil doen zal in de praktijk vaak aangewezen blijven op de duurdere Thalys.

De goedkoopste tickets kosten 10 euro, maar dan heb je dan ook geen gegarandeerd zitplaats voor. Mogelijk moet je dus de hele reis rechtstaan. Klapstoeltjes heb je vanaf 15 euro, een gewoon zitje van 19 euro. Wie extra bagage wil meenemen moet bijbetalen.

Ook het reizen zelf is iets anders. Het gaat om andere treinstellen, die in paars en groen zijn geschilderd. Izy rijdt voorlopig ook alleen tussen Brussel en Paris-Nord.