Wat staat er op het spel op ‘Super Tuesday’?
Foto: AFP

Vandaag, 1 maart, is het ‘Super Tuesday’ in Amerika. Amerikaanse media zwijgen er allerminst over. Integendeel, kranten en nieuwssites staan er vol van. Wat maakt die dag zo bijzonder?

In Virginia en vele plaatsen in Vermont openden de stembussen om 12.00 uur Belgische tijd voor 'Super Tuesday'. Aan de Oostkust sluiten de eerste stembureaus woensdag om 01.00 uur Belgische tijd. Dan zijn er al de eerste exitpolls te verwachten. 

Er hebben al wat Amerikaanse voorverkiezingen plaatsgevonden en er zullen er nog volgen. Maar ‘Super Tuesday’ is anders dan de andere. Volgens Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton gaat de campagne vandaag nationaal. Op deze dag worden voorverkiezingen in verschillende staten gehouden.

Hoeveel staten dat precies zijn, verschilt van campagne tot campagne. Dit jaar zijn het er maar liefst twaalf, waarvan de meeste in het zuiden gelegen zijn. Dat impliceert dan ook dat er op die dag veel gedelegeerden kunnen worden gewonnen.

Een presidentskandidaat heeft kiesmannen of gedelegeerden nodig om de felbegeerde nominatie voor zijn of haar partij te behalen. Op ‘Super Tuesday’ kan een kandidaat bijna de helft van de kiesmannen nodig voor de nominatie winnen. Dat toont meteen aan waarom deze dag ‘super’ wordt genoemd.

Republikeinen kunnen vandaag 595 gedelegeerden voor zich winnen, terwijl 1.237 genoeg is voor die grootse plaats en Democraten kunnen er 1.017 achter hun naam zetten, terwijl er 2.383 nodig zijn. Met andere woorden: deze dag kan wel eens bepalend zijn voor een presidentskandidaat. 

Blijven of gaan

Dat kandidaten na deze voorverkiezingen uit de race stappen omdat ze een slechte score behaalden, is niet onwaarschijnlijk. Kandidaten die goed scoorden daarentegen, krijgen wat meer zekerheid. Zo heeft een goede uitslag op ‘Super Tuesday’ in het verleden al vaak geleid tot een effectieve nominatie.

In 2000 kwamen de Democratische kandidaat Al Gore en de Republikein George Bush steviger in hun schoenen te staan na een goede ‘Super Tuesday’ en rijfden ze elk een nominatie voor hun partij binnen. Ook Bill Clinton en John McCain kunnen in dat rijtje geplaatst worden.

Wat de gevolgen van deze voorverkiezingen zullen zijn voor de huidige presidentskandidaten valt nog af te wachten. Ook is voorzichtigheid geboden. Het is niet altijd zo dat succes op ‘Super Tuesday’ een ticket naar de nominatie betekent. Na deze voorverkiezingen worden er nog andere georganiseerd en vallen er nog wat gedelegeerden te winnen.