Opnieuw bank die basisrente naar absolute minimum brengt
Foto: Nagelmackers
Bank Nagelmackers verlaagt de basisrente voor een van de spaarrekeningen naar het wettelijke minimum van 0,01 procent. Daarmee is het al de tweede bank in een maand tijd die tot die stap overgaat. Andere banken wachten nog even af.

Bank Nagelmackers verlaagt de basisrente op de Superior+rekening van 0,10 procent naar het wettelijke minimum van 0,01 procent, meldt Spaargids.be. De getrouwheidspremie daalt van 0,50 naar 0,40 procent. Het is dan ook een rekening die vooral mikt op getrouwheidspremie, bevestigt de bank.

Daarmee is Bank Nagelmackers, het voormalige Delta Lloyd Bank de tweede bank in ons land die naar het wettelijk minimum grijpt van 0,01 procent basisrente, na Société Générale.

Een woordvoerder verwijst naar de extreem lage renteomgeving. 'Dit is prudentieel beleid. We zijn misschien wel bij de eersten, maar zeker niet de laatste', aldus de zegsman over de stap om de basisrente te verlagen tot het wettelijk minimum. 'Ter illustratie: op onze overschotten op de deposito’s die we plaatsen bij de Nationale Bank, betalen we een negatieve rente van 0,30 procent.'

Geen prioriteit

Dat het net Bank Nagelmackers en Société Générale zijn die de rente tot het absolute minimum herleiden, is geen toeval. Het zijn twee banken die zich vooral richten op private banking, het beleggen van grotere vermogens. Spaarboekjes zijn daar dus geen prioriteit.

Bij de meeste andere banken is de rente echter niet veel hoger meer. Zo bieden de grootbanken nog 0,05 procent basisrente, en 0,1 procent getrouwheidspremie. Enkel die basisrente kan nog omlaag. Slechts een kleine minderheid van de spaarrekeningen biedt nog meer dan 1 procent rente, en in de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het dan nog om rekeningen waarop beperkingen van toepassing zijn.