Middenklasse zwaar getroffen door financiële crisis
Foto: Photo News

In de meeste Europese landen hebben de financiële crisis en de veranderende arbeidsmarkt ervoor gezorgd dat de middenklasse de voorbije tien jaar gekrompen is. In België gaat het echter relatief goed.

Dat blijkt een nieuw Rapport van de International Labour Organisation, een instelling van de Verenigde Naties. Met middenklasse bedoelt de instelling iedereen die tussen de 60 en 200 procent van het mediaan-inkomen verdient. Het aantal personen dat daaronder valt neemt in zowat alle Europese landen af.

Daniel Vaughan-Whitehead, mede-auteur van het rapport, spreek van een verontrustende trend. ‘Een zwakkere middenklasse zorgt voor een zwakkere stijging van de vraag, brengt de groei op lange termijn in gevaar, en kan sociale en politieke instabiliteit’. Hij voegt eraan toe dat vooral jongeren sterk worden getroffen.

Ondanks de crisis is de middenklasse in sommige landen toch overeind gebleven. Dat is specifiek het geval in België, Frankrijk, Nederland en Zweden. In de crisislanden Griekenland, Spanje en Ierland is de ongelijkheid wel stevig toegenomen.