Het is er dan toch van gekomen. Leonardo DiCaprio heeft zondag voor zijn rol in The Revenant zijn eerste Oscar beet.

De Academy gaat zo in op de vraag die op ieders lippen lag: zal DiCaprio zijn vijfde nominatie eindelijk kunnen verzilveren?

Eigenlijk stond DiCaprio’s naam al op het beeldje gegraveerd. Hij wint niet alleen voor de rol die sméékt om een Oscar, ook omdat hij al vier keer eerder is genomineerd. Al op jonge leeftijd kreeg hij zijn eerste nominatie voor What’s Eating Gilbert Grape?, later volgden nog nominaties voor The Aviator, Blood Diamond en The Wolf of Wall Street (maar niét voor Titanic).

Nu is het eindelijk prijs voor The Revenant, het survival-drama van Alejandro G. Iñárritu, waarin Leonardo DiCaprio een pelsjager speelt die voor dood wordt achtergelaten nadat hij wordt aangevallen door een beer in de VS anno 1820.

DiCaprio brak in zijn dankwoord een lans voor het klimaat. ‘De klimaatsverandering is echt en het gebeurt op dit eigenste moment’, zei hij. ‘Het is de grootste dreiging voor de mensheid op aarde.’

The Revenant was genomineerd voor twaalf Oscars. Uiteindelijk strandt de teller op drie: buiten die voor de beste acteur, sleepte de film ook Oscars in de wacht voor de beste fotografie en de beste regisseur.

Nog dit: op Youtube zit een leuk getekend filmpje waarin DiCaprio zijn Oscar in ontvangst neemt. In het echt verliep de ceremonie gelukkig net iets anders.