Op de Grote Markt in Antwerpen hebben zaterdagavond 450 koppels hun trouwgelofte vernieuwd. Het massahuwelijk kaderde in het 450-jarig bestaan van het Antwerpse stadhuis.

Het trouwfeest kon op veel belangstelling rekenen. Op amper drie dagen tijd hadden de 450 koppels die nodig waren zich al ingeschreven. "Het doet me veel plezier dat zoveel mensen het orgelpunt van het feestjaar samen met ons willen vieren. De snelle en massale reacties tonen ook aan dat het geloof in de liefde, in goede en kwade dagen, nog altijd leeft", zei ceremoniemeester Bart De Wever.

De burgemeester liet alle koppels verzamelen voor een prieeltje op de Grote Markt, waaronder een grote bruidstaart stond. Op zijn vraag of ze de liefde voor hun huwelijkspartner wilden vernieuwen, werd luidkeels 'ja' geantwoord, waarna de gelofte werd bezegeld met een kus.

De ceremonie werd afgesloten met de klassieker 'Les Lacs du Connemara' van Michel Sardou, waarbij er duchtig met witte servetten in de lucht werd gezwaaid (zie video onder). Alle koppels kregen daarna een drankje aangeboden en konden in de Trouwzaal van het stadhuis hun heuglijke moment laten vastleggen door een professionele fotograaf.

Onder de deelnemende echtparen waren een dertigtal (gemengde) koppels van niet-Belgische origine en ook de holebi-gemeenschap was vertegenwoordigd. Sommige stellen waren nog maar in 2015 in het huwelijksbootje gestapt. Twee koppels, die al 65 jaar getrouwd zijn, mochten een bos bloemen en een cadeaupakket in ontvangst nemen. Ook drie andere stellen kregen na loting een geschenk.

Nog tot 23 uur wordt er gedanst en gevierd op de Grote Markt.

To celebrate the 450th anniversary of the City Hall, 450 couples got married today, in public. Come and celebrate with us @ Grote Markt! #antwerp #anvers #antwerpen #instantwerpen #amberes #visitantwerpen #visitantwerp #thisisantwerp #marriage #party #justmarried

A video posted by @antwerpen on