N-VA wil militair ingrijpen in Libië
Peter De Roover Foto: belga
Diplomatie alleen zal niet volstaan om de chaos in Libië aan te pakken, stelt N-VA-fractieleider Peter De Roover. De partij vindt een militaire interventie nodig.

Het Noord-Afrikaanse land verkeert in complete chaos  sinds de val van kolonel Moammar Kadhafi in 2011. Islamitische Staat maakt van het machtsvacuüm dankbaar gebruik om in Libië een nieuwe machtsbasis uit te bouwen.De Roover vindt dat er dan ook opgetreden móét worden, zij het behoedzaam.

‘Mirakeloplossingen bestaan niet, maar onze ogen blijven sluiten is wel de allerslechtste optie. Het Westen heeft zich in Syrië bijvoorbeeld tot nu toe terughoudend opgesteld, en het gevolg is dat Poetin daar in het gat is gesprongen. Morele overwegingen mogen er niet toe leiden dat we onze handen op de rug laten binden.’ Er is bijvoorbeeld geen VN-mandaat om IS te bombarderen in Libië. Maar De Roover pleit voor Realpolitik, zijn standpunt mag gelezen worden als het N-VA-standpunt, bevestigt hij.

Concreet? België moet geen soloslim spelen, bedoeling is dat ‘het Westen’ zijn verantwoordelijkheid opneemt binnen een grote internationale coalitie. Het optreden moet volgens De Roover ‘met grote omzichtigheid’ gebeuren, want de toestand is delicaat.

‘Luchtaanvallen zijn niet genoeg om IS uit te roeien’, vervolgt De Roover, ‘we hebben ook grondtroepen nodig. Alleen: die moeten wíj niet sturen, wij moeten lokale boots on the ground opleiden en ondersteunen.’ Die moeten worden geleverd door ‘hét’ Libische leger – niet zomaar ‘een’ leger. Dat leger is er nu niet, beseft hij, en er een creëren via diplomatieke weg zal geen sinecure zijn. Libië heeft nu wel een door de VN erkende eenheidsregering, maar die wordt in eigen land niet erkend door de strijdende milities.

Een ingrijpen in Libië moet IS ook een mentale klap toebrengen. ‘Als we IS ook kunnen terugslaan in Libië, kan dat de aantrekkingskracht van de organisatie verminderen.’

Libië kan ten slotte ook een deel zijn van de oplossing voor de vluchtelingencrisis. Peter De Roover: ‘Naarmate de Balkanroute meer gesloten wordt, zullen migranten opnieuw vaker proberen om via Libië en de Middellandse Zee naar Europa te geraken. Ook daar kan Europa zijn rol spelen in een stabiel Libië, door aan de buitengrenzen van de EU op een humanitair verantwoorde manier de vluchtelingen op te vangen.’