Triodos Bank verwacht na succesjaar winstdaling in 2016
Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse Triodos Bank, die ook gevestigd is in België, heeft vorig jaar fors meer winst geboekt. De bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren, wist haar klantenbestand verder uit te breiden. Daarbij hoefde de financiële instelling een stuk minder geld voor slechte leningen op zij te zetten.

Netto hield Triodos over 2015 40,7 miljoen euro aan winst over. Dat is 35 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal klanten steeg daarbij met 15 procent tot 607.000. Het totale beheerde vermogen van Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking is over 2015 met 16 procent gegroeid naar 12,3 miljard euro.

Triodos rekent voor 2016 wel op een winstdaling. Dat is vooral een gevolg van de verplichte bijdrage aan de depositogarantieregelingen. De resultaten staan dit jaar naar verwachting ook onder druk door lagere rentemarges en ‘substantiële investeringen’ in de eigen organisatie.

Klanten stijgen

In België steeg het aantal klanten met 7 procent tot 66.000. De deposito’s van klanten groeiden met 11 procent tot 1,5 miljard euro. Duurzaam vermogensbeheer nam toe met 28 procent en de Triodos-beleggingsfondsen groeiden met 42 procent. Het aantal werknemers nam toe tot 122.

De kredietverlening in België groeide met 11 procent tot 1,1 miljard. Van de spaargelden die Triodos Bank aantrekt van Belgische klanten, werd 74 procent omgezet in kredieten aan duurzame projecten in de reële economie.