Bank UBS in verdenking gesteld van belastingsfraude
Foto: AFP

Het parket vermoedt dat de vroegere topman van de bank grote sommen geld heeft laten wegstromen, om belastingen te kunnen ontwijken.

De Zwitserse bank UBS is afgelopen week in verdenking gesteld in België. Dat meldde de krant L’Echo en is bevestigt het parket.

De bank is in verdenking gesteld 'als dader of mededader uit hoofde van een criminele organisatie, witwas, illegale uitoefening van het beroep van financieel tussenpersoon in België en zware en georganiseerde fiscale fraude'. 

Meer bepaald wordt de bank ervan verdacht dat ze Belgische klanten rechtstreeks heeft benaderd, dus niet via het Belgische filiaal, om in fiscale constructies gericht op belastingontduiking te stappen.

De gewezen UBS Belgium-topman Marcel Bruehwiler werd in juni 2014 al in verdenking gesteld voor witwassen, belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het onrechtmatig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in ons land.

Het parket vermoedt namelijk dat de bankier grote sommen geld heeft laten wegstromen, om belastingen te kunnen ontwijken.

Het zou alles samen om miljarden euro’s gaan.