De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken ontkracht berichten in de media dat 154 landgenoten vast zouden zitten in Niamey, de hoofdstad van Niger. Sinds afgelopen vrijdag staakt daar de luchtverkeersleiding op de luchthaven. “Wij hebben weet van drie personen die contact hebben opgenomen met onze vertegenwoordiging ter plaatse of de ambassade in Ouagadougou”, zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt.

De ruim 150 Belgen waarvan sprake is, betreft het aantal Belgen die geregistreerd staan als woonachtig in Niamey. “Maar die willen niet allemaal terugkeren”, zegt Vanderhasselt, die weet heeft van drie mensen die hinder ondervinden van de staking. “Een paar van hen zijn van plan om over de weg naar Ouagadougou (hoofdstad van buurland Burkina Faso, nvdr) te gaan om daar het vliegtuig te nemen.”

De staking op de luchthaven in Niamey houdt al sinds vorige vrijdag aan en wordt steeds verlengd. Voorlopig legt het personeel er zeker nog tot 3 maart het werk neer. “Wij raden aan dat Belgen die willen terugkeren de staking best uitzitten. Indien ze toch met de auto naar Ouagadougou zouden willen gaan, raadplegen ze best onze reisinfo voor Niger en Burkina Faso”, zegt Vanderhasselt. “We vragen in ieder geval dat mensen uit veiligheid die tocht enkel overdag maken.”