Oppositiepartijen SP.A en Groen vinden dat Open VLD de hervorming van het onderwijs saboteert door het masterplan te willen openbreken. 'Rutten is gewoon bezig met sabotage en niemand die goed begrijpt waarom', zei SP.A-voorzitter John Crombez in 'Villa Politica'.

Het masterplan werd door de vorige Vlaamse regering met CD&V, N-VA en SP.A goedgekeurd. Open VLD zat toen in de oppositie, maar de liberalen hebben wel het regeerakkoord goedgekeurd. Daarin staat dat het masterplan wordt uitgevoerd. Toch wil Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zich niet laten beperken door het plan.

'Er is een akkoord dat al twee jaar in uitvoering zit, dat ze zélf mee heeft ondertekend', zegt Crombez. 'Nu plots wordt ze getroffen door een steen die uit de hemel valt door te zeggen dat er blauwe accenten in moeten. Dit is puur politiek wat ze aan het doen is.'

Voor Crombez moet de onderwijshervorming dringend doorgevoerd worden. 

'Draak van een compromis'

Groen noemt het masterplan dan weer een draak van een compromis tussen de N-VA en CD&V. N-VA wil nog altijd de aso, tso en bso behouden, terwijl CD&V gaat voor de brede eerste graad en een overzichtelijk aanbod in tweede en derde graad. 'Open VLD bemoeilijkt dan nog eens het vinden van een oplossing met zwalpende standpunten’, reageert Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman op de ruzie binnen de Vlaamse regering.

 

‘Door die politieke spelletjes gaat veel tijd verloren voor de hervorming van het onderwijs. Dit bewijst dat er eigenlijk nooit een akkoord over het masterplan geweest is. Het bleef een draak van een compromis, dat N-VA en CD&V op een verschillende manier blijven interpreteren’, zegt Meuleman. 

Ze vindt het standpunt van de Vlaamse liberalen ook onduidelijk. 'Wat deze regeringspartij nu wil is compleet onduidelijk en hangt af van welke Open VLD-strekking aan het woord is. Dat het basisonderwijs moet versterkt worden en sterke leerlingen moeten worden uitgedaagd: daar is iedereen het over eens. Maar als Gwendolyn Rutten kinderen al vanaf 10 jaar apart wil zetten, dan is dat er zwaar over’, zegt Meuleman.’ 

Leerlingen centraal

Voor Groen moet er vooral een oplossing komen voor de te lage gekwalificeerde uitstroom. 'Een hervorming is dus broodnodig. Niets doen is geen optie. Maar dan moeten de regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V wel dringend stoppen met kibbelen, en op één lijn gaan staan. De leerlingen moeten centraal geplaatst worden’, besluit Elisabeth Meuleman.