Verloofde Salah Abdeslam: ‘Abaaoud had een slechte invloed op hem’
Foto: rr

Meer dan drie maanden na de bloedige aanslagen in Parijs is de meest gezochte man ter wereld, Salah Abdeslam, nog steeds op de vlucht. Zijn verloofde wil nog één keer spreken en dan een nieuw leven beginnen. ‘Hij was aardig en had veel respect voor mij vroeger’, zegt ze in een interview met Knack.

De verloofde van Salah Abdeslam, Wardah (24 jaar, schuilnaam), heeft het niet makkelijk. Drie maanden na de aanslagen in Parijs , waarbij 130 mensen om het leven kwamen , is Salah Abdeslam nog steeds voortvluchtig. Hoe en waarom is niet zeker, maar de terrorist blies zich niet op in Parijs en koos ervoor om zich te laten ophalen door zijn vrienden Mohamed Amri en Hamza Attou. Zij brachten hem terug naar Brussel en lieten hem achter aan het Koning Boudewijnstadion. Daar werd hij opgepikt door Ali Oulkadi, die aan de speurders verklaarde dat hij Salah in de namiddag van 14 november in Schaarbeek dropte.

Wellicht verbleef de terrorist even in een appartement aan de Henri Bergéstraat waar speurders begin december drie met de hand gestikte gordels die als bommengordels gebruikt kunnen worden terugvonden. In het appartement werd ook een vingerafdruk van Abdeslam teruggevonden.

Slechte invloed

Sindsdien ontbreekt elk spoor van Abdeslam, die zich zowat overal ter wereld kan schuilhouden. Wardah, die meer dan acht jaar lang een relatie met hem had, zegt dat ze zelf ook niet weet waar hij is en hoopt dat hij haar niet contacteert: ‘Ik weet niet wat ik zou moeten zeggen. Voor mij is het definitief gedaan. Ik maak officieel een einde aan onze verloving. Ik wil verder met mijn leven.’

Aan Knack vertelt ze hoe ze Abdeslam zag veranderen doorheen de jaren. Eerst gedroeg hij zich als een ‘typische tiener’: hij was veel bij zijn vrienden, maar had wel respect voor zijn vriendin. Dat gedrag veranderde volgens Wardah toen hij zich meer en meer ging spiegelen aan zijn boezemvriend, Abdelhamid Abaaoud - het mogelijke brein achter de aanslagen in Parijs - die tijdens een raid in het Franse Saint-Denis werd gedood.

Celstraf

‘Abaaoud had een slechte invloed op Salah. Toen ik Salah leerde kennen, was hij niet geïnteresseerd in feestjes en drank. Met Abdelhamid veranderde dat. Ach, hij was jong, hij liet zich meeslepen: ze gingen samen naar dezelfde feestjes. En ja, er werd gedronken. Er groeide steeds meer afstand tussen ons.’

‘Hij zei me dat als hij me niet tijdens het aardse leven kon huwen, we zouden trouwen in het paradijs.’

Tijdens hun verloving bezochten de twee elkaar regelmatig, tot Abdeslam plots ontslagen werd bij de MIVB wegens criminele feiten. ‘Wat er die dag precies gebeurd is, weet ik écht niet: hij wilde er niet over praten. Hij is veroordeeld, en na een maand werd hij vrijgelaten. Maar Abdelhamid heeft zes maanden vastgezeten’, getuigt Wardah.

Het volledige interview met Wardah kunt u terugvinden op de website van Knack.