Uitzendkracht krijgt contract vóór start opdracht
Foto: IMAGEGLOBE

Dat uitzendkrachten tijdens hun opdracht soms tot 48 uur op hun contract moeten wachten, behoort binnenkort tot het verleden. Dat hebben de sociale partners beslist.

De Nationale Arbeidsraad, een forum voor sociaal overleg met vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden, wil de 48 urenregel afschaffen. Die regel liet toe dat een uitzendcontract tot 48 uren na de start van de prestatie kon ondertekend worden.

Misbruik

Dat leidde tot de nodige onzekerheid bij de uitzendkracht. Soms was er ook sprake van misbruik, wanneer een weekcontract plots een dagcontract werd bijvoorbeeld. Ook bij arbeidsongevallen of ziekte op de eerste werkdag kon de werkgever het beloofde contract nog herzien.

Door verplicht het contract te tekenen voor de start van de uitzendopdracht kunnen deze problemen vermeden worden. ‘Een belangrijke stap in het reguleren van uitzendarbeid’, zegt de vakbond ACV in een persbericht.

Elektronisch

In het akkoord staat ook dat uitzendcontracten straks elektronisch ondertekend kunnen worden. Wel krijgt de sociale inspectie geen automatisch inzagerecht in de databank van elektronisch getekende contracten. ‘Dit is een achteruitgang voor de inspectie’, zegt ACV.

Papieren contracten moeten op de plaats van de tewerkstelling aanwezig, dus kan de sociale inspectie die meteen inkijken. Bij elektronische contracten zal dat niet meer automatisch het geval zijn, klinkt het.

Alle maatregelen gaan in op 1 oktober 2016.