Top bedrijfswereld schaart zich achter Cameron
Heel wat bankiers in de Londense City, Europa’s financiële hart, zien een Brexit niet zitten. Foto: EPA

Meer dan honderd topmensen van grote bedrijven hebben in een open brief hun steun toegezegd aan premier David Cameron. Ze willen het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie houden. Een Britse uitstap uit de EU zou ‘investeringen verjagen en jobs bedreigen’, klinkt het in de brief.

De lijst is indrukwekkend: de bedrijfsleiders van 36 van de 100 bedrijven die in de beursindex FTSE 100 zijn opgenomen, ondertekenden de brief. Daarbij kleppers als Royal Dutch Shell, Marks and Spencer, Goldman Sachs International, HSBC, British Telecom en de eigenaars van de twee grootste luchthavens in Londen. De brief werd in totaal door bijna 200 leidinggevenden ondertekend.

‘Bedrijven hebben een onbeperkte toegang tot de Europese markt en zijn 500 miljoen mensen nodig om te blijven groeien, investeren en jobs creëren’, zo staat in de brief gepubliceerd in de krant The Times. ‘We denken dat het verlaten van de EU investeringen zou verjagen, jobs bedreigen en de economie in gevaar brengen.’

Bankwereld

In de bankwereld lijkt er veel steun voor Cameron en diens pro-Europakoers nu hij vorige week verschillende toegevingen binnenhaalde in Brussel. Mogelijk zien zij bedreigingen voor de Londense City, Europa’s financiële hart, bij een Brexit.

Grote bedrijven als betaaltelevisiebedrijf Sky of de supermarkten Tesco en Sainsbury die een direct band met de modale Brit hebben, onderschrijven de brief echter niet.

De Britse kiezers stemmen op 23 juni in een referendum of hun land al dan niet in de EU moet blijven. Met enkele toegevingen op zak, pleit Cameron voor het EU-lidmaatschap, maar verschillende toppers en ministers uit zijn Conservatieve partijen, zoals de Londense burgemeester Boris Johnson, scharen zich achter een Brexit.