Verkeersleiders denken na over hardere acties
Foto: Photo News

Het overleg, vanmorgen, tussen de vakbonden bij luchtverkeersleider Belgocontrol en het kabinet van federaal minister van Mobiliteit Galant heeft weinig opgeleverd. De vakbonden consulteren hun achterban over een mogelijke verharding van de protestacties.

Over de precieze uitkomst van het overleg werd na afloop niet gecommuniceerd. Het conflict bij Belgocontrol draait onder meer rond de eindeloopbaanregelingen en de personeelsbezetting bij Belgocontrol. 'De vergadering is 'relatief goed verlopen en de dialoog wordt verdergezet', aldus de woordvoerder van Galant. Zowel voogdijminister Jacqueline Galant (MR) als haar collega van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) ontbraken op de vergadering.

Volgende week woensdag is er een nieuwe afspraak op het kabinet, bevestigt ACV-secretaris Kurt Callaerts. In afwachting consulteren de vakbonden (ACV-Transcom en ACOD) hun achterban. Morgen is dat het geval bij de christelijke vakbond.

Geen doorbraak

Uitzicht op een doorbraak is er niet, zegt ACOD-secretaris Bart Neyens. 'De regering blijft vasthouden aan een verlenging van de loopbaan. Volgens ons zou er voor de luchtverkeersleiders een uitzondering moeten gelden als zwaar beroep, maar voorlopig wil de regering dat niet toezeggen.' Ook ACV'er Kurt Callaerts noemt het resultaat onvoldoende. Hij ziet het vervolg 'somber' in.

De vakbondssecretarissen gaan naar eigen zeggen 'niet oproepen om de lopende acties te verharden', maar sluiten tegelijk niet uit dat de verkeersleiders zelf dat wel willen. Daarover komt er nog deze week duidelijkheid.

Sinds vorige maandag weigert het personeel van Belgocontrol om deel te nemen aan een reeks verplichte opleidingssessies voor nieuwe vluchtroutes. Daardoor zal de route 'Leuven Rechtdoor' mogelijk langer bevlogen worden dan gepland, hoewel de rechter in mei vorig jaar al een aanpassing heeft bevolen. Tot nog toe was er geen hinder voor de reizigers op Zaventem.