119 miljoen euro. Dat bedrag moest verzekeraar AG Insurance uitkeren na de zware hagelstorm van Pinksteren 2014 – net op het moment dat de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion een oefenmatch speelden ...
Verzekeraars moeten steeds meer vergoedingen uitbetalen
Meer risico op schade door natuurrampen
| Van onze redacteurEen grote natuurramp bleef vorig jaar uit in België. Maar volgens het KMI en de grote herverzekeraars wordt dat soort kalme jaren eerder uitzondering dan regel. Vooral het risico op schade door onweer, overstroming en hagelschade neemt almaar toe, waarschuwt de verzekeraar AG Insurance.

119 miljoen euro. Dat bedrag moest verzekeraar AG Insurance uitkeren na de zware hagelstorm van Pinksteren 2014 – net op het moment dat de Rode Duivels in het Koning Boudewijnstadion een oefenmatch speelden tegen Tunesië. Liefst 35.000 Belgen dienden een schadeaangifte in: twee derde van hen voor schade aan woningen en een derde voor hagelschade aan geparkeerde auto’s.
De Pinksterstorm, die op hetzelfde moment ook woedde in Duitsland en Frankrijk, was daarmee wereldwijd een van de zwaarste natuurrampen van 2014. Qua verzekerde schade – in totaal betaalden de verzekeraars voor 2,8 miljard dollar uit – eindigt de Pinksterstorm op plaats drie. En als je ook de niet-verzekerde schade meerekent op plaats acht van dat jaar.
Het is volgens AG Insurance een typisch voorbeeld van een natuurramp die in onze streken steeds vaker zal voorkomen. Want het weer wordt ook in België almaar extremer, blijkt uit cijfers van het Belgische KMI. Daar berekende men onlangs dat de gemiddelde temperatuur in ons land de voorbije eeuw met 2 procent is gestegen.
Over ongeveer dezelfde periode is het aantal onweersdagen in België verdubbeld, van gemiddeld 40 tot 60 dagen per jaar tot nu zelfs pieken van 120 dagen per jaar. Uit diezelfde metingen van het KMI blijkt ook dat die onweersbuien almaar heviger worden.
Het aantal zomerdagen met uitzonderlijke hoeveelheden neerslag bijvoorbeeld – van meer dan 20 millimeter neerslag op korte tijd en dus met bijbehorend overstromingsgevaar – stijgt exponentieel. Vijf van dat soort dagen per zomer is de laatste jaren eerder regel dan uitzondering geworden.
Eén op de drie van die onweders in ons land gaat gepaard met hagel. Twee tot drie keer per jaar met eerder kleine hagelstenen met een diameter van 2 tot 3 cm. Genoeg om al schade aan te brengen aan het koetswerk van een auto. Grote tennisballen met een omtrek van meer dan 5 centimeter, zoals er tal van hagelstenen neerploften tijdens de bovenvermelde Pinksterstorm, komen volgens het KMI één keer om de drie à vier jaar voor in België.
De weersontwikkeling in ons land past bovendien naadloos in het steeds extremere weer wereldwijd. Ook daar stijgt de uitbetaalde schade door verzekeraars na natuurrampen spectaculair, hoofdzakelijk vanwege de toegenomen frequentie. In 1980 werden er nog minder dan 400 grote natuurrampen geteld door herverzekeraar Munich Re, terwijl dat er vorig jaar wereldwijd al bijna 1.000 waren.
Monstermailing
Cijfers die de Belgische verzekeringsreus vanzelfsprekend niet zomaar opzocht. AG Insurance wilde daarmee ook duidelijk maken dat heel wat autobestuurders er goed zouden aan doen om hun wagen te verzekeren tegen natuurgeweld. Want autobestuurders die geen omniumverzekering afgesloten hebben – wat vandaag geldt voor zowat de helft van alle wagens in België – kunnen de schade van een forse hagelbui, een overstroming of ander noodweer nu alleen terugvorderen van hun (brand)verzekeraar als hun auto voor hun eigen huis staat geparkeerd. In alle andere gevallen moeten ze zelf voor de schade opdraaien.
Enkele honderdduizenden klanten van AG Insurance zullen daarom binnenkort tijdens een commerciële monstermailing een verkoopbrief in de bus krijgen waarin een nieuwe aanvullende autoverzekering tegen natuurgeweld aangeboden wordt.