Zuckerberg gekwetst door cynisme over Internet.org
Foto: AP

Niemand kan naast Mark Zuckerberg kijken op het Mobile World Congress 2016 in Barcelona deze week. In een lang interview verdedigde hij er zijn poging om wereldwijd gratis internettoegang aan te bieden, ondanks alle weerstand en cynisme dat dit opwekt.

Maandagavond hield hij er zijn keynote speech, die de vorm had van een vraaggesprek met een journalist van Wired. Zuckerberg praatte er vooral over Internet.org, het door Facebook gefinancierde project om internettoegang te brengen bij de hele wereldbevolking. Ook vorig jaar praatte Zuckerberg hierover op MWC.

Maar intussen kreeg het initiatief forse tegenwind. De Indische telecomregulator verklaarde het plan zelfs illegaal, omdat het sommige internetdiensten (waaronder Facebook) bevoordeelt door ze gratis te maken en dus andere diensten, waaronder plaatselijke, benadeelt.

Maar Zuckerberg laat zich niet van zijn stuk brengen. ‘Wij zijn geen bedrijf dat het zomaar opgeeft als we een obstakel tegenkomen op onze weg’, zei hij.

Dat Internet.org gewoon een manier is om nog meer mensen op Facebook te krijgen, zodat Zuckerberg geld kan verdienen aan advertenties? Zuckerberg toont zich gekwetst door zoveel cynisme. Minstens een half dozijn keren herhaalde hij maandagavond dat hij écht gewoon wil dat iedereen op aarde toegang heeft tot de zegeningen van het internet.

Zuckerberg benadrukte dat Internet.org nog andere plannen heeft dan die gratis internetversie, en vertelde over de vorderingen op het vlak van internettoegang via drones en satellieten. Een eerste satelliet gaat dit jaar boven Afrika hangen om er voor internet te zorgen, zei hij.

Virtuele realiteit

Zondag stal hij al de show door onaangekondigd op het podium te verschijnen tijdens de voorstelling van de nieuwe Samsung smartphones. Daar voorspelde hij dat virtuele realiteit de toekomst wordt van sociale netwerken. Dat herhaalde hij maandag ook nog tijdens zijn keynote.