Einde van Schengen kost Europa 470 miljard euro
Foto: Photo News

Als er opnieuw grenscontroles komen in de landen van de Schengenzone, dan zou dat handenvol geld kosten. Zeker 470 miljard euro op tien jaar tijd voor de Europese landen. De herinvoering van grenscontroles (zoals vroeger) is een idee dat circuleert om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Het einde van Schengen, de zone waarbinnen men vrij kan circuleren, zou de landen van de Europese Unie over een periode van 10 jaar minstens 470 miljard euro kosten. Ook voor de Verenigde Staten en China zouden de kosten verschillende tientallen miljarden euro bedragen. Dat blijkt uit een studie van het instituut Prognos in opdracht van de Bertelsmann-stichting.

Het opnieuw invoeren van grenscontroles in Europa zou leiden tot ‘grote stijgingen van de kosten en prijzen’. De controles zullen leiden tot tijdverlies, wat zich vertaalt in hogere personeels- en opslagkosten voor de bedrijven. Ook de ‘just in time’-leveringen zouden niet gegarandeerd kunnen worden.

‘Optimistisch’

In een ‘optimistisch’ scenario zouden de productiekosten in de Europese Unie met één procent stijgen, wat neerkomt op 470 miljard euro over een periode van tien jaar (2016-2025). Voor Duitsland zou de factuur oplopen tot 77 miljard en voor Frankrijk 80 miljard euro. Ook voor Italië (49 miljard) en Spanje (46 miljard) zullen de gevolgen erg voelbaar zijn.

Opmerkelijk: het Verenigd Koninkrijk, dat niet in de Schengenzone zit, zou er 87 miljard euro bij inschieten mochten de grenzen binnen Schengen dichtgaan.

Maar er zullen ook gevolgen zijn buiten de Europese Unie, onder meer wegens hogere invoerprijzen. De studie spreekt van een kost over tien jaar van 91 miljard euro voor de Amerikaanse economie en 95 miljard voor de Chinese.

De Schengenzone omvat 26 landen. Het gaat om alle EU-lidstaten behalve Groot-Brittannië, Ierland, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Roemenië (al is het wel de bedoeling dat die laatste vier op termijn bij Schengen aansluiten). Daarnaast maken ook niet-EU-lidstaten Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein deel uit van de zone.